НАЧАЛО » свят

Находище със значително количество петрол е открито в района на Сирит

fb
3E news
fb
30-12-2013 12:57:00
fb

В района на Сирит в Турция е открито находище с голямо количество петрол. По думите на депутата от Партията на справедливостта и развитието от Сирит А. Димеркан от кладенеца, пробит през миналата година за един ден ще се добиват 150 барела петрол. Той отбелязва, че в областта на Сирит има богати нефтени залежи: В резултата на дейностите по сондиране, провеждани съвместно с турските компании  «Güney Yıldızı» и ТРАО на дълбочина от 2400 метра на кладенеца Doğu Sadak-1 са открити големи нефтени запаси”,  съобщава Armenia Today позовавайки се на азербайджанското издание Navgator. 

Припомняме, че Турция предприе сериозно проучване в района на Сирит през 2012 г. 

Пред изданието депутатът отбелязва, че тези 150 барела, които ще се добиват от кладенеца са 3 пъти повече от количеството, добивано от турската компания ТРАО на цялата територия на страната и към днешен ден може да се смятат за най-качествения петрол в Турция: „Компанията си е поставила за цел да стабилизира добива на петрол от този кладенец. При необходимост към добива на петрол от тази област може да бъдат привлечени и други нефтени компании от страната, тъй като запасите в Сирит  са значителни.

Депутатът заявява също така, че находището ще от голямо значение за икономиката на Турция: Всяка година Трция внася петрол и енергийни ресурси за над 60 млрд- долара. Ако бъдат открити още няколко такива находища това ще намали обема на внос на петрол в страната.” Петролът открит в находището вече е изпртен в лаборатория и е персонализиран

петрол
добив
Турция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева