„Нафтогаз“ се ангажира с осигуряване на транзита на природен газ за Европа

Заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев съобщи, че компанията е започнала процедура по прекратяване на договорите за доставка и транзит. "Нафтогаз" твърди, че не е получавала документи

Украинската газотранспортна система ще продължи да осигурява транзита на руски газ до европейските потребители. За 3 март транзитът е бил от порядъка на 264 млн. куб м, се казва в съобщение на „Нафтогаз“ в събота.

„Украинската газотранспортна система ще продължи да осигурява транзитът на руски газ до европейските потребители, независимо от систематичните нарушения на руската страна на договорното според норматива налягане в системата. За 1 март за страните от ЕС и Молдова са транзитирани 257 млн. куб м, за 2 март – 265 млн. Кубм, за 3 март – 264 млн. куб м (по оперативни данни)”, се казва в съобщението.


Компанията съобщава също така, че „Газпром“ не е доставил на „Нафтогаз“ 18 млн. губ в газ на ден, за които компанията е предплатила, което създава критична ситуация по отношение на доставките на газ за населението на Украйна. „Нафтогаз“ съобщава също така,  ще търси компенсации, като,  независимо от трудната ситуация в страната, няма да действа като през 2009 г. и няма да тегли газ от предназначения за транзит.

По-рано в събота президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че ситуацията с газа в Украйна се стабилизира поради увеличение на доставката от страните от Европа. В ранните часове украинската компания каза, че засега не е получила от „Газпром“ никакви документи  по отношение на намеренията и за прекратяване на договорите за доставка и транзит на газ.“Действащите договори не предвиждат възможност за едностранно прекратяване и разтрогване“, се казва в съобщението на компанията.

„Газпром“ в четвъртък съобщи, че е получил от „Нафтогаз Украйна“ средства за доставката на газ през месец март, но ги е върнал, поради несъгласуване на допълнително споразумения по договора и поради това няма да бъдат осъществявани доставки от 1 март. В петък „Газпром“ заяви за започване на процедура по прекратяване на договорите с „Нафтогаз“ за доставка и транзит на газ в Стокхолмския арбитраж. Компанията се мотивира с това, че решението на арбитража по спора между компаниите е нарушил баланса на интересите и е направил договорите икономически нецелесъобразни за „Газпром“. В събота пред журналисти заместник-председателя на руския газов концерн Александър Медведев заяви, че „Газпром“ е започнал процедурата по прекратяване на договорите, съобщи агенция Прайм. По думите му „новото дело в Стокхолмския арбитраж по този иск на „Газпром“ ще се разглежда от друг състав от арбитри“.

Според оценката на „Нафтогаз“, заради студовете в Украйна в началото на месец март е възможно възникването на дефицит от порядъка на 18-20 млн. куб м на ден. Поради това министерство на енергетиката на Украйна въведе до 6 март ограничения при потреблението на газ с цел икономия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари