НАЧАЛО » свят

„Нафтогаз“ подаде иск в Европейския съд срещу решението на ЕК за газопровода Opal

fb
3E news
fb
29-03-2017 02:14:00
fb

 „Нафтогаз Украйна“ подаде в Европейския съд иск за отмяна на решението от 28 октомври 2016 г.., което дава възможност на „Газпром“ да увеличи значително използването на мощностите на газопровода Opal и обемите за пренос на газ по „Северен поток“, се казва в съобщение на компанията.

„Нафтогаз“ аргументира иска си с това, че решението е взето извън правомощията на Европейската комисия. Освен това, според компанията, то противоречи на директивата на ЕС – 2009/73 и не е в подкрепа на конкуренцията, създава заплахи за сигурността на доставките за Украйна и другите източноевропейски страни, а също така и за ефективното функциониране на вътрешния пазар на ЕК и Енергийната общност, тъй като засилва доминирането на „Газпром“ и свързаните с него компании“, съобщава компанията.

Приемането на това решение без консултации с Украйна нарушава член 274 от споразумението за асоциране между Украйна и ЕС, а също така задълженията на ЕС по договора към Енергийната харта и по договора за основаване на Енергийната общност, се уточнява в прессъобщението.

През декември 2016 г. полската компания  PGNiG Supply&Trading (PGNiG ST) и Полша е обърнаха към Европейския съд с иск за отмяна на решението на ЕК от 28.10. 2016 г. В края на февруари „Нафтогаз“ се обърна към съда с искане за привличане към инициирането от полската компания дело като трета страна. Към настоящия момент решението на ЕК е временно спряно, поради съдебния процес.

Нафтогаз
полската PGNiG
газопровода Оpal
ЕК
Европейски съд
По статията работи:

Маринела Арабаджиева