„Нафтогаз“ планира да възобнови покупката на газ от „Газпром“ през март

Украинската  „Нафтогаз Украйна“ планира да започне покупка на руски газ от руския „Газпром“ още през март тази година, съобщи председателят на компанията Андрей Коболев, цитиран от РИА Новости.

„Проведохме преговори на няколко етапа. Раполагаме с документ, който по наши оценки е близък по съдържание до този, който ще бъде подписан. Надяваме се през този месец да бъде имплементирано решението (на Стокхолмския арбитраж ) в частта за покупко-продажба“, цитира Коболев агенция УНИАН.

Коболев в средата на януари каза, че държавната компания планира да възобнови покупката от „Газпром“ през първото тримесечие на 2018 г. На януари обаче министърът на енергетиката на страната Игар Насалик каза, че правителството на Украйна, при утвърждаването на финансовия план на „Нафтогаз“ за 2018 г. не е обсъждал възможност за закупуване на руско синьо гориво, а председателят на „Нафтогаз“ не е синхронизирал изявлението си с министерството.

Стокхолмският арбитраж през декември излезе с решение по спора между „Газпром“  и „Нафтогаз“, задължавайки украинската компания да закупува руски газ, като определи количество не по-малко от 5 млрд. куб м годишно. „Нафтогаз“ освен това трябва да изплати на „Газпром“ два милиарда долара за вече доставено гориво.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари