НАЧАЛО » свят

„Нафтогаз“ няма да иска повишение на цените за транзит на газ за дългосрочен период

fb
3E news
fb
13-07-2018 09:51:00
fb

„Нафтогаз“ няма да иска повишение на цените за транзит на руски газ през територията на Украйна за дългосрочен период на тристранните преговори в Берлин на 17 юли. Това съобщи в петък председателя на „Нафтогаз“ Юрий Витренко.

Припомняме, че на 17 юли е предвидена тристранна среща във формат – ЕС-Русия-Украйна. Целта е постигане на разбирателство за транзита на руски газ през Украйна след 2019 г.

„Няма да искаме в дългосрочен период повишение на цените (за транзит), заяви Витренко, коментирайки въпроса за това дали „Нафтогаз“ ще иска по време на преговорите повишение на тарифите за транзит на руски газ през територията на Украйна пред радио „Новое время“, съобщиха руските агенции.

Той напомни, че основна тема на тристранните преговори ще бъде транзитът на руски газ за страните от Европейския съюз през Украйна след 2019 г. „След 2020 година ние казваме, че транзитната такса ще бъде дори по-ниска от сегашната по договора“, каза Витренко. Освен това, по думите му, компанията ще предложи на „Газпром“ да приложи европейските правила по отношение на транзита на руски газ през територията на Украйна.
„Нафтогаз“ и „Газпром“ и след решението на арбитражния съд в Стокхолм продължават споровете по отношение на договора за транзит на природен газ през територията на Украйна. Арбитража през декември и февруари излезе с решение по отношение на договорите за доставка и транзит на газ, като задължи руската компания да плати на украинската „Нафтогаз“ 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обжалва през март, а през месец май поиска пълна отмяна на решението по договора за транзит.

Газпром
Нафтогаз
украински газ
транзит на руски газ през Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева