"Нафтогаз" има готовност за отделяне на оператор на газотранспортната система, но за дял на чужди инвеститори е рано да се говори

Още не е определен делът от газотранспортната система на Украйна, който може да бъде предоставен на чужди инвеститори. Това коментира в кулоарите на Европейската газова среща търговският директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко.

„Въпросът още се обсъжда, рано е за преговори“, каза той в отговор на въпрос колко процента от акционерния капитал на новата компания, която ще управлява газотранспортната система ще може да се предостави на западни инвеститори.

„Нафтогаз“ има готовност към 30 ноември да отдели оператор на газотранспортната система в отделна структура в рамките на процеса на  unbundling, каза по-рано Витренко. Датата е в зависимост от крайният срок, с който Стокхолмският арбитраж трябва да се произнесе по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“.

Юридически  unbundling е възможен само ако трибуналът поиска да се направят изменения в договора между „Нафтогаз“ и „Газпром“, тъй като настоящият договор забранява прехвърляне на права и задължения на трети лица, обясни Витренко. От „Нафтогаз“ обаче се надяват, че решението на Стокхолмския съд ще даде възможност за отделяне на оператор на газотранспортната система в отделна структура, че „Газпром“ ще изпълни решението на арбитража, а също и, че ще работи с новия операторКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари