НАЧАЛО » свят

Най-голям доставчик на LNG в Европа за февруари е била Русия

fb
3E news
fb
01-03-2019 02:44:00
fb

Русия е била най-големият доставчик на втечнен природен газ (LNG) за ЕС през февруари, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на данни от информационната система Refinitiv Eikon.


От проектът „Ямал СПГ“ за ЕС са били доставени рекордните 1,41 млн. тона втечнен природен газ, или 19 партиди, като основната част от количествата е била насочена за северозападна Европа, съобщава Ройтерс. При това „Ямал СПГ“ през февруари не е изпращал нито една партида втечнен природен газ за Азия, отбелязва агенцията.

„Ръстът на доставките от Русия за Европа показват как по-ниското, в сравнения с очакванията търсене на LNG и ниските цени в Азия са направили ЕС основно направление за продажба  на втечнен газ, за разлика от ситуацията на пазара през предишната зима“, пише агенцията.
По данни на Refinitiv Eikon , доставките на LNG от САЩ за Европа през февруари, са били най-ниските от ноември – 0,64 млн.тона или само 9 партиди. Катар през февруари е доставил до Европа 1,33 млн. тона LNG, или 18 партиди, Нигерия – 16 партиди, Алжир – 18 партиди.

Акционери в проекта „Ямал СПГ“ са руската "Новатек" с 50,1%,  френската Total с 20%,  китайската CNPC  с 20% и Фондът „Пътят на коприната“ с  9,9%.

LNG
втечнен природен газ
доставка на LNG
проектът Ямал СПГ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева