Над ¼ от Земята ще бъде поразена от суша, при увеличение на температурата с 2 градуса по Целзий

Над една четвърт от Земята ще бъде поразена от суша, ако средното ниво на температурата се повиши с над 2 градуса в сравнение с доиндустриалните показатели, прогнозира международна група от учени, които публикуваха свое изследване в списание Nature Climate Change. Половината път към това вече е изминат. https://www.nature.com/nclimate/


Учените са изследвали 27 различни климатични модели на бъдещето и са определили регионите, в които земята ще стане значително по-суха, когато глобалното затопляне надхвърли 1,5 и 2 градуса по Целзий над доиндустриалното ниво. Те стигат до извода, че когато ръстът на температурата достигне нивото от 2 градуса, засушаването  ще порази около 20 % до 30 % от повърхността на  сушата. Само две трети от поразените региони ще могат да избегнат безводието при успешно задържане на затоплянето до нивото от 1,5 градуса по Целзий.

„Засушаването е голяма заплаха, тъй като оказва сериозно влияние върху агрокултурите, количеството от вода и разнообразните форми на живот. Сушата може да доведе до засушаване на горите и до горски пожари подобни на тези, които поразиха Калифорния“, коментира Chang-Eui Park, един от авторите на научното изследване.

В най-подробното досега изследване на засушаването от учени от Университета за наука и техника в Шенжен, Университета на Източна Англия, Сеулския национален университет и други ВУЗ-ове от Швеция, САЩ и Швейцария се казва, че само ако успеем да задържим глобалното затопляне в границите на 1,5 градуса човечеството ще може да избегне сериозните изменения на две трети от територията на Земята, в това число сушата и горските пожари.

Засушаването вече се е повишило през XX век в Средиземноморието, Южна Африка и по източното крайбрежие на Австралия, а полупустинните региони на Мексико, Бразилия, Южна Африка и Австралия са започнали да се превръщат в пустини. Обратен процес се случва в екваториалните страни и големи географски ширини – там въздухът става по-влажен, съобщава The Guardian.

Година по-рано авторите на доклада „Истината за изменението на климата“ вече предупредиха, че планетата ни вече се е затоплила с 1 градус по Целзий повече от доиндустриалния период, а след 10 години този показател може да се увеличи до 1,5 градуса. Ако не се вземат решителни мерки, през 2050 г. температурата на Земята почти е гарантирано, че ще се увеличи с 2 градуса от началото на промишлената революция и тогава ни очакват пожари, бури, намаляване на броя на животните и на прясната вода.

Решаване на проблема с изменението на климата без реформи в транспорта и ограниченията на парниковите газове може геоинженеринг. Това смята американският конгресмен Ламар Смит, който излезе с това предложение през есента на 2017 г. Подобни инициативи обаче предизвикват тревога сред учените.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари