Могерини: ЕС и Иран се договориха за контакти в енергетиката, финансите и транспорта

Федерика Могерини

Страните от ЕС и Иран се договориха да активизират контактите си на всички нива за развитие  на връзките в секторите на икономиката, а също така и да бъдат инициирани експертни консултации, съобщи след преговорите в Брюксел по споразумението за Иранската ядрена програма дипломат номер едно Федерико Могерини.
„Изразяваме съжаление във връзка с решението на САЩ за излизане от споразумението и признаваме“, каза Могерини. Тя допълни, че основна част от споразумението е свалянето на санкциите, свързани с ядрената програма и нормализиране на търговията и икономическите отношения с Иран.
„Договорихме се да задълбочим нашия диалог на всички нива. Нашите експерти започнаха още днес работа. Договорихме се да започнем интензивни експертни консултации, които, както вече казах започнаха днес с Иран с цел постигане на практически решения в разстояние на следващите няколко седмици“, каза Могерини.
По думите й, става въпрос за поддържане и задълбочаване на търговията с петрол, газ и нефтопродукти, за ефективни банкови трансакции и продължаване на контактите с Иран в сектора на авиационния, морския и наземния транспорт, а също така предоставяне на експортни кредити.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари