„Мицубиши“ се отказва от проекта за турска АЕЦ на Черно море

Източник: БГНЕС

Японският консорциум „Мицубиши“ се оттегля от турски проект за ядрена енергия поради нарастващите разходи, съобщи японският бизнес всекидневник Никей, цитиран от БГНЕС. Става въпрос за договорения от правителствата на Япония и Турция през 2013 г. проект  за изграждането на 4 500 мегаватова централа в провинция Синоп на Черно море.

Разходите за изграждане на забавения проект са скочили до около 5 трилиона йени (44 млрд. долара), което е почти двойно повече от първоначалната оценка. Това затруднява водещия строител „Mitsubishi Heavy Industries“ и неговите партньори да продължат реализацията на плановете, съобщи Дейли Нюз.

Увеличението се дължи на повишените изисквания за безопасност вследствие на срива през 2011 г. в ядрената атомна електроцентрала "Фукушима Дайчи" в Япония, а неотдавнашното понижение на турската лира също допринесе за увеличаването на разходите.

Консорциум, воден от „Mitsubishi Heavy Industries“, проведе проучване за осъществимост. Първоначално 30% от разходите по проекта бяха планирани да бъдат покрити от консорциума и 70% от заеми от Японската банка за международно сътрудничество и други кредитори.

Очакваше се консорциумът да бъде 51% собственост на “Mitsubishi Heavy“, „Itochu“ и френската електрическа компания „Engie“, а 49% - на други компании, включително Турската корпорация за електроенергия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари