НАЧАЛО » свят

Министърът на околната среда на Германия е категорично против фракинга

fb
3E news
fb
03-02-2014 10:54:00
fb

Новият министър на околната среда Барбара Хендрикс отхвърли възможността за разработка на нефтогазови находища чрез фракинг. Тя заяви, че фракинг в Германия е невъзможен, тъй като е базиран на използването на химикали.

Сред управляващата „голяма коалиция” в Германия се разгоря открит конфликт около добива на нефт и газ в Германия чрез технологията на фракинга, използавана активно в САЩ. Новият министър на околната среда на Германия Барбара Хендрикс даде ясно да се разбере, че заради икономически рискове фракингът в Германия засега е невъзможен. Тя подчерта също, че Германия като територия не трябва да с сравнява със САЩ.

„В коалиционния договор ние записахме, че няма да допуснем фракинг, тъй като той е базиран изключително на употребата на химкали”, заявява тя в интервю за ежедневника Weltam Sonntag (от 2.02. 2014 г.). Тази договореност, както казва тя е „фактически мораториум”, добавяйки, че в Германия тази технология няма големи шансове.

Наскоро депутатът от Бундестага от Християн-социалния съюз Петер Рамсауер поиска най-накря да се форсира фракинга в Германия. Председателят на комитета по икономика в Бундестага се оплака „на внедряването на фракинга пречат „тъмни сили” , съобщава dw, позовавайки се на Ройтерс.

нефт
газ
фракиннг
Германия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева