НАЧАЛО » свят

Минимум 27 % от потребяваната енергия през 2030 г. в ЕС трябва да е от ВЕИ

fb
3E news
fb
19-12-2017 02:09:00
fb

Съветът на министрите на страните членки на Европейския съюз потвърди целта за  постигане на  27 % дял от възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) в общия обем от потребяваната енергия в ЕС през 2030 г.  Това съобщи министърът на икономиката и инфраструктурата на Естония Кадри Симсон на пресконференция във вторник, цитирана от чуждите агенции.

„Днес ние потвърдихме целта си – не по-малко от 27 % от енергията да е от възобновяеми източници през 2030 г.“, каза тя.
Комисията към Европейския парламент по промишленост и енергетика през ноември съобщи, че смята за необходимо през 2030 г. 35 % от потребяваната в Европейския съюз енергия да е от възобновяеми източници. Аналогичен план съгласува и комисията в Европарламента по околна среда.

Както бе съобщено по-рано гласуването по това предложение на комисиите ще се състои на пленарно заседание на Европейския парламент през 2018 г. Одобрението ще осигури възможност на Европейския парламент да започне преговори със страните членки на ЕС за постигане на тази цел.
В ЕС през 2009 г. бе поставена цел за постигане на дял от 20 % през 2020 г., а впоследствие ЕК предложи тази цел да бъде завишена до 27 % през 2030 г. Това означава, че комисиите към Европейския парламент ще поискат Европейската комисия да подобри плановете си и да ги съобрази с по-високата цел от 35 %.

От материали на ЕК става ясно, че енергията от ВЕИ през 2014 г. е била в обем от 16 %, а през 2015 г. се оценява на 16,4 %.
Европейският съюз се стреми да излезе от енергийната система, основана на изкопаеми горива. Делът на енергията от ВЕИ в ЕС расте и има шансовете за постигане на целите за 2020 г. Стойността на енергията от възобновяеми източници намалява, става ясно още от констатациите на ЕК. За постигане на тези цели работи активно и Енергийният съюз, включително и за намаляване на енергийната зависимост, чрез намаляване на вноса на енергоносители от страни извън ЕС, включително и Русия.

ВЕИ
енергетика
Околна среда
енергиен съюз
възобновяеми източници на енергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева