Милер: Процесът за прекратяване на договорите между „Газпром“ и „Нафтогаз“ ще отнеме 1,5-2 години

Процесът за прекратяване на договорите между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ ще отнеме между 1,5-2 години. Това заяви председателят на „Газпром“ Алексей Милер при срещата си с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев.

„Без съмнение, процедурата за прекратяване на договорите не е много бърза. По всяка вероятност това ще отнеме плюс-минус 1,5-2 години“, каза той, цитиран от руските агенции.


„Газпром“ е решил да прекрати договорите с „Нафтогаз“, за да не плаща нови глоби през 2018 и 2019 г. , каза още Милер. Той отново обясни, че „Стокхолмския арбитраж е взел асиметрично решение, което нарушава баланса на интереси на страните по договорите за доставка и транзит“. Според решението на арбитража, „Газпром“ трябва да заплати на „Нафтогаз“ 2,56 млрд.долара. Но предвид разбирането,  НАК „Нафтогаз Украйна“ веднага направи изявление, че за предстоящите 2018-2019 г. до края на договора НАК „Нафтогаз Украйна“, въз основа на решението на Стокхолмския арбитраж ще наложи още глоби за нас и ние ще бъдем принудени да заплатим още няколко милиарда долара. Разбира се, че при такива условия за нас тези договори стават икономически неефективни, нецелесъобразни от икономическа гледна точка. „Газпром“ взе решение за начало на процедура за прекратяване на договорите по съдебен ред чрез Стокхолмския арбитраж. Но ние вече започнахме обжалване на договора за доставка на газ за Украйна, до края на март ще бъде подадено обжалване и по договора за транзит. Инициирана е процедура за прекратяване на договорите по установения ред“, обясни той.

„Газпром“ разчита, че при новото съдебно дело Стокхолмския арбитраж ще отстрани дисбаланса на интереси с „Нафтогаз“.

 

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер и премиерът на Русия Дмитрий Медведев стигнаха до единно становище, че бъдещето на транзита на руския газ за Европа през Украйна е в нейните ръце – страната трябва да предложи изгодни условия, за да се конкурира с другите трасета. Анкетираните експерти отбелязват, че трасето за доставки през Украйна е най-дългият и скъп, така че той рискува да се превърне в вид застраховка само за периодите на пиково търсене през зимата.

За транзита на газ през Европа риск няма, ако разбира се няма нерегламентирано отклоняване от страна на НАК „Нафтогаз Украйна“, уточни Милер.

„При настоящите условия е важно да се отбележи, че украинската страна трябва да доказва икономическата си ефективност и целесъобразност за продължаване на транзита на газ през територията на Украйна. Готови сме да изслушаме предложенията“, каза Милер. „Това са просто въпроси за изгодата, ефективността на договора“, подчерта  на свой ред Медведев.

Настоящите условия – това е съвкупност от няколко фактора: решението на Стокхолмския арбитраж , постановяващо за „Газпром“ глоба за недоставения газ през Украйна, растящото търсене на руски газ в Европа и готовността на „Газпром“ да започне строителство на нови газопроводи за ЕС - „Северен поток 2“ и продължението на „Турски поток“, отбелязва от своя страна агенция Прайм, позовавайки се на допитвания до експерти.

Вицепремиерът Аркадий Дворкович от своя страна заяви, че правителството ще защити напълно "Газпром" на фона на заплахаха от запор на активи на газовия концерн.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари