НАЧАЛО » свят

Милер: Доставките на газ за Украйна може да бъдат ограничени на 3 юни

Днес в Берлин предстои поредният рунд от газовите преговори

fb
3E news
fb
29-05-2014 08:39:00
fb

Ако Украйна не предплати за газа до 2 юни, то на следващия ден 3 юни доставките на газ за страната ще бъдат ограничени. Това обясни председателят на „Газпром” Алексей Милер в рамките на заседание на правителството при президента на страната Владимир Путин.

„Газпром” предостави сметка за предплащане за юни със срок на заплащане – 2 юни до края на деня, съобщи Милер. Срокът на заплащането е 2 юни до края на деня включително. В този случай, ако Украйна не плати от 10 часа на 3 юни ще бъде въведено оганичаване на доставките на газ за Украйна”, каза Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Към 7 юни дълговете на Украйна за природния газ от Русия ще надвишат сумата от 5,2 млрд. долара. По думите на Милер, Украйна през месец май е заявявала максимален обем от газ, като за този месец са били доставени 3,5 млрд.куб метра за 1,7 млрд.долара.

В рамките на съвещанието президентът Путин поръча на премиера Дмитрий Медведев да определи условията за доставките на природен  газ в случай, че Киев плати задълженията си.

Днес в Берлин предстои провеждането на поредния рунд от тристранните преговори по газ в Берлин на която ще присъства както руският министър Александр Новак, така и шефът на „Газпром” Алексей Милер. По предварителна информация на срещата трябва да бъде обсъдено не само заплащането на дълга на Украйна, но и цената, по която страната ще купува газа в бъдеще.

Дни по-рано председателят на Европейската комисия Гюнтер Йотингер каза, че Украйна до четвъртък ще плати дълга си от 2,2 млрд.долара до 1 април тази година. От своя страна украинският министър Юрий Продан се разграничи от думите на еврокомисаря.  В понеделник украинският министър Арсений Яценюк повтори условията за плащането на дълга – предоставяне на отстъпка от страна на Русия. Също вчера Европейската комисия се ангажира да осигури на Украйна (без да обяснява откъде и при какви условия ) до 10 млрд.долара, за да може украинската страна да уреди всичките си задължения за газа към Русия.

Газпром
ЕК
Русия
Украйна
газови доставки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева