НАЧАЛО » свят

Меркел: Липсата на единна политика към Китай би било "пагубно" за ЕС

Европейският съюз трябва да

fb
3E news
fb
27-11-2019 02:11:33
fb
снимка: ЕПА/БГНЕС

Трябва да се приеме и обща политика на ЕС за отношенията с Китай, тъй като воденето на отделни политики на страните-членки би било "пагубно" за единния блок. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в сряда, предават Ройтерс и БНР.

"Една от най-големите опасности е, че отделните държави в Европа могат да имат свои собствени политики спрямо Китай и тогава ще бъдат изпращани смесени сигнали", каза тя пред депутатите по време на бюджетен дебат в долната камара на Бундестага. "Това би било пагубно не за Китай, а за нас в Европа", посочи Меркел.

Меркел заяви също, че Европейският съюз трябва да "намери общи решения" на диспута, свързан с евентуалното използване на оборудване на "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) при развитието на мобилната 5G мрежа в Европа.

"Безспорно е, че се нуждаем от високи стандарти за сигурност при разширяването на 5G мрежата, но точно както трябва да определим това за себе си, трябва да го обсъдим и с другите европейски партньори", каза Меркел, цитиран от Ройтерс.

Говорейки за правителствената политика пред Бундестага в Берлин, тя отбеляза, че Германия и Франция трябва да се опитат да постигнат общ подход по въпроса, от който може да бъде разработено общоевропейско решение.

По-рано тази седмица френски висш представител заяви, че Франция няма да наложи забрана на "Хуавей" да участва при изграждането на 5G мрежа въпреки призивите на САЩ към всички техни съюзници да  изключат оборудването на компанията от инфраструктурата си заради предполагаеми проблеми със сигурността.

Немският канцлер е изправен пред натиск от своята партия - Християндемократически съюз (ХДС), която настоява китайският технологичен гигант да бъде изключен от възможността да участва в изграждането на 5G мрежата в Германия.

През миналия уикенд ХДС заяви, че кандидатите за германски 5G договори трябва да гарантират, че мрежата ще бъде защитена и изключена от чуждо влияние. Някои членове на управляващата партия предложиха да се изключи "Хуавей" от това решение, но по време на партийния конгрес Ангела Меркел заяви, че желае това предложение да бъде стандарт за всички компании. В нейното предложение се посочи също така, че парламентът трябва да участва пряко при вземането на решения по отношение на 5G мрежата на страната.

Норберт Ройтген, ръководителят на парламентарната комисия по външни работи, заяви: "Трябва да е ясно: не можем да поверим германската 5G мрежа на китайската държава и на нейното комунистическо ръководство". Той добави още, че това е въпрос на "национална сигурност и европейско честолюбие".

Всички телекомуникационни оператори в Германия, която има тесни търговски връзки с Китай, са клиенти на "Хуавей", като неотдавна те предупредиха, че забраната би забавила пускането на мобилните 5G мрежи.

 

Хуавей
5G
Китай
ЕС
Ангела Меркел
По статията работи:

3E news