НАЧАЛО » свят

Меркел не изключва излизането на Великобритания от ЕС

fb
3E news
fb
03-11-2014 08:47:00
fb

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предпочита излизанто на Великобритания от ЕС вместо компромис по въпроса за свободния пазар на работна сила вътре в Евросъюза, пише Der Spiegel.

 

По данни на изднието, Меркел се опасява, че Великобритания в отношенията си с ЕС може да стигне до точка, от която няма връщане.

 

От офиса на британския премиер не коментират тази информация, съобщава ВВС.

 

Министър председателят на Великобритания Дейвид Камерън иска да се преразгледат условията за членство на страните в ЕС преди провеждането на рефрендум за такова членство.

 

Лондон е недоволен от големите потоци от емигранти на пазара на труда от други европейски страни и предлага въвеждането на квоти за нискоквалифицираните емигранти. Както пише изданието, Меркел за пръв път признава, че е възможно излизането на Великобритания от ЕС.

 

Според Sunday Times, Германия вече е отклонила предложение на Камерън за въвеждане на квоти за нискоквалифицираните емигранти от страните от ЕС.

 

Der Spiegel съобщава, че Камерън сега се опитва да „протака правилата на ЕС до край“, за да договори забрана за влизането в страната на трудови емигранти от ЕС, които нямат конкретна работа, а също така да депортира тези, които не са в състояние да се осигуряват след тримесечно пребиваване в страната.

 

В неделя депутатът от британската Консервативна партия Кенет Кларк се обяви за защита на свободната миграция в ЕС.

 

„Ако ние искаме да имаме свободен единен пазар, ако искаме да се конкурераме с американците, китайците и други в съвременния свят, ние се нуждаем от свободно придвижване на работната сила“, каза той в интервю за ВВС.

 

По-рано Камерън казва, че гражданите на други европейски страни не трябва да получават обезщетения в разстояние на три месеца от пребиваването си във Великобритания. Те също така не трябва да имат право на обезщетения за първата половин година в случай на липса на перспективи за започване на работа.

 

Комисарят от ЕС по социалните въпроси Ласло Андор каза тогава, че Великобритания рискува за си спечели репутация на неприятелски настроена страна, ако ограничава достъпа до обезщетения и иска промяна на принципите на свободно придвижване на работна сила.

ЕС
Великобритания
пазар на труда
По статията работи:

Маринела Арабаджиева