НАЧАЛО » свят

Медведев: Украйна моли за отсрочка за заплащането на газа, независимо от намаляването на цените

Рейтинговата агенция S&P понижи рейтинг на украинската страна

fb
3E news
fb
29-01-2014 03:33:00
fb

Украйна продължава да трупа задължения за руския газ. Тя  дори моли за разсрочване на задълженията за  заплащане на доставките през тази година, независимо от намаляването на цените.  Това е заявил премиерът на Русия Дмитрий Медведев в хода на срещата си с президента Владимир Путин, съобщават руските агенции.

Медведев е отбелязал, че на растящият газов дълг трябва да се има предвид при установяването на отношенията с новото украинско правителство. Путин от своя страна е поръчал на правитлството в пълен обем да изпълнява финансовите и енергийни договорености с Украйна и да не губи контакт с киевските колеги.

По-рано днес международната рейтингова агенция Standard&Poor`s Ratings Services пониже рейтинга на Украйна за ангажиментите на страната по отношение на чуждестранната валута до “CCC+/C” във връзка със създалата се политическа ситуация в негативна прогноза. Докладът на агенцията беше публикуван днес.

Понижаването на рейтинга от наша гледна точка е обусловено от това, че политическата ситуация в Украйна се усложни значително, което намалява вероятността за предоставяне на очакваната финансова помощ от страна на Русия в случай на оставка на правителството и на президента Янукович. Независимо от отмяната на законите от 16 януари и оставката на правителството на Никола Азаров, засега не  еясно,  как ще бъде урегулирана политическата ситуация, отбелязва агенцията.

Според нас основните кандидати от опозицията не контролират действията на протестиращите, или не се ползват с пълната им поддръжка.  Затова Янукович може да остане на власт ако украинската олигархия, както и преди оказва политическа поддръжка, а руското правителство предостави финансова помощ. В случай на загуба на властта от Янукович например, а и в резултата на дългосрочни президентски избори, и ако дипломатическите отношения с Русия станат по-трудни може да възникнат рискове за пряко финансиране на украинското правителство от страна на Русия в размер от 15 млрд.долара (около 8% от БВП за 2014 г. се казва в доклада. )

Експертите от S&P предполагат, че ако политическите сътресения доведат до ново правителство на Украйна, което ще е негативно настроено към отношеният на Янукович с Москва, Украйна може да отложи погасяването на тези облигации или да се откаже от тяхното погасяване.

Украйна
Газпром
плащане
природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева