Медведев: "Северен поток 2" се осъществява по график, независимо от хипотетичните пречки

Съветът на директорите на Nord Stream 2 AG (дъщерна компания на „Газпром“, строи „Северен поток 2“) през миналата седмица е обсъдил осъществяването на проекта за газопровода и е потвърдил, че двете тръби ще бъдат пуснати в експлоатация в края на 2019 г. Това съобщи заместник-председателя на „Газпром“ Александър Медведев.

„Състоялият се през миналата седмица съвет на директорите на Nord Stream 2 видя и се убеди, че проектът се осъществява в пълно съответствие с графика, който предвижда въвеждане в експлоатация в края на 2019 г.“, каза Медведев по време на Деня на инвеститора на „Газпром“.

„Говорейки за пречките, те имат към днешна дата хипотетичен характер. Ние знаем всички рискове и пречки. Ще спомена за приетият в Дания закон, който теоретично може да бъде използван за това да не бъде издадено разрешение за строителство в датски води“, отбеляза той.

„Има опити за политическо влияние върху проекта, това е добре известно. Ние изхождаме от това, че разумът ще възтържествува и проектът ще се реализира“, добави той.

Компанията Nord Stream 2 AG е оператор на проекта „Северен поток 2“. Общата стойност за газопровода е около 9,5 млрд. евро. Единствен акционер на компанията е „Газпром“. Европейските партньори Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall от своя страна се ангажираха с финансиране на „Северен поток 2“ с общо 50 %, тоест с 950 млн.евро всяка. „Газпром“ ще предостави другата половина от средствата – 4,75 млрд.евро.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Новият газопровод ще е преминава паралелно до сегашния „Северен поток „.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари