НАЧАЛО » свят

Медведев: пазарът в Азия е най-перспективен за доставки на газ

fb
3E news
fb
03-02-2015 12:42:00
fb

„Газпром“ вижда големи възможности и перспективи на пазара в Азия, който за доставките на газ е „най-привлекателен“. Това заявява пред ТАСС заместник-председателя на руския газов концерн Александър Медведев, който е в Хонконг, където компанията провежда среща с инвеститори.

 

„За пръв път ние провеждаме „ден на инвеститора“ във формат Хонконг-Сингапу Преди обичайният ни маршрут бе Ню Йорк-Лондон и Москва“, отбелязав той, обяснявайки изборът с два фактора. „Първо, това е географска диверсификация. Тъй като Азия и за тръбният газ и за втечненият природен газ е най-привлекателен и перспективен пазар“, подчертава Медведев. Той свързва това д високите темпове на икономически растеж в региона, с политиката за увеличаване на дела на газа в това число в електроенергетиката.

 

„Второ, потенциалната ни аудитория от инвеститори тук е с огромен потенциал. Това касае азиатските инвеститори, които имат и финансови ресурси, а и инфраструктура за инвестиции“, отбелязва заместник-председателят на „Газпром“.

 

Той констатира: „Редицата успешни мероприятия в Азия по привличане на финансиране и инвестиции потвърдиха желанието ни да работим по-активно тук“. Първият „ден на инвеститорите“ по думите му е насочен именно към това. „Ние виждаме голям интерес от страна на инвестиционната общност. Което е отражение на това, което се случва в света и в нашата компания“, казва Медведев.

 

„Ние покзваме, че „Газпром“ - това е дествително световна енергийна общност. Че това е глобална компания, която има стабилни приходи, контролирани разходи, добри инвестиционни проекти, които правят „Газпром“ привлекателен за инвестиции и сътрудничество“, отбелязва той.

 

„Става въпрос не само за портфейли инвестиции, но и за разговор с потенциални участници в наши общи проекти, както правим това в Китай и други страни. Ние отговаряме на всички въпроси, които могат да възникнат в потенциалните ни партньори“, казва още Медведев.

 

„Естествено ние сме обезпокоени от политическата ситуация: как въведените санкици могат да повлияят на бизнесът ни. И разбира се, те се интересуват от въпроси, свързани с колебанието на курса на рублата. Но отчитайки, че ние имаме много балансиран портфейл и при вътрешните, и външните продажби „Газпром“ стои здраво на краката си. Ние гледаме в бъдещето не само с надежда, но и с увереност и оптимизъм“, добавя заместник-председателят на компанията.

 

Споразумението с Китай

 

„Газпром“ и Китайската национална нефтогазова корпорация CNPC на 21 май в хода на посещението на президента Путин в Китай сключи договор за доставка на газ в Китай по газопровода „Силата на Сибир“. Подписаният договор е за сумата от 400 млрд. долара. Очакването е количеството на ежегодните доставки по газопровода да е 38 млрд. куб м. Първият газ може да тръгне по „Силата на Сибир“ след четири до шест години.

 

Делът в Европа може да се запази

 

Както се отбелязва в ежегодното изследване на организацията „Европейски геополитически форум“, делът на „Газпром“ на европейският пазар на газ през следващите две-три години може да се запази.

 

През следващите 12 месеца търсенето на газ на европейският пазар едва ли ще расте. Икономически ръст също не се очаква. Нови доставчици на гориво – втечнен природен газ ще се появят на европейският пазар през 2016-2020 г., но през 2015 г. те няма да повлияят на пазара на газ в ЕС.

 

Според мнението на авторите на доклада „Газпром“ ще трябва да се бори за това да запази делът си на пазара през 2014-2015 г. От гледна точка на търсенето и предложенията ситуацията за „Газпром“ е „перспективна и многообещаваща“, се казва в доклаза. Тази ситация обаче ще се запази дотогава, докато на пазара на газ на ЕС не се появят доставчиците на втечнен природен газ.

пазар на газ
Александър Медведев
Газпром
По статията работи:

Маринела Арабаджиева