НАЧАЛО » свят

Медведев нареди "Газпром" да премине към авансово заплащане на газа за Украйна от 13 май

Това не означава спиране на доставките, заяви министър председателят Медведев

fb
3E news
fb
12-05-2014 10:19:00
fb

Медведев нареди на „Газпром” да премине към авансова форма на заплащането на доставките на газ за Украйна от 13 май.

„Газпром има право да осъществи това, за което нееднократно се говори – да премине с украинските потребители, украинската страна към предварителна форма на заплащанията по договорите”, отбеляза министър председателят на работна среща с председателя на „Газпром” Алексей Милер и министъра на енергетиката на Русия Александр Новак, съобщи ИТАР-ТАСС. „Ето какво мисля аа: време е  да се спре, уведомете ги и от утре въведете предварително заплащане”, каза  Медведев на Милер.

„Аз смятам, че всички възможни начини за урегулиране на ситуацията вече са предприети от „Газпром”: ние се обърнахме към тях, вие на няколко пъти се съветвахте, докладвахте на мен, докладвахте на президента, но не ни чуват", обясни министър председателят. "Ако е така трябва да започне да се действа, защото след това просто ще бъде невъзможно”, добави той. Медведев поясни, че предварителното заплащане не означава прекртяване на доставките.

„Преминаването към предварителна форма на заплащане означава само едно: колкото заплатят, толкова ще им доставим, ако заплатят едно евро, ще доставим за едно евро, ако заплатят милиард, ще доставим за милиард”, каза той. Премиерът (на Русия) поръча да се обясни ситуацията както на медиите, така и на всички потребители, които са обвързани с тези доставки.

Правителството на Русия разполага с информация, че украинските партньори разполагат с пари за заплащане на руския газ, каза Медведев. В частност става въпрос за това, че Киев вече получи първия транш по кредитната линия от МВФ, уточни той. В тази връзка премиерът подчерта, че Украйна „ още има възможност да се разплати до края на месец май, да плати необходимите средства или да внесе определена сума, "за да демонстрира поне желание за погасяване на дълга". „Засега такова желание от страна на украинците не наблюдаваме и това е много пчално”, коментира той.

Медведев смята също така, че Европа трябва да изпрати сигнал към украинските управляващи, че дълговете за руския газ следва да се платят. 

Той помоли именно тази позиция да бъде представена от министъра на енергетиката на Русия Александр Новак на европейските партньори в хода на консултациите и преговорите с представителите на Европейската комисия.

„Европейските партньори може да дискутират с който си искат, но за нас тази позиция е абслютно разбираема, за нас тя не е повод за дискусия”, отбеляза премиерът. „Има дълг и по този дълг трябва да се плати”, подчерта Медведев. „Единствено, ние имаме право да очакваме, че партньорите от Европейската комисия и съответно еврокомисаря и всички, които участват в това ще подадат сигнал към украинското ръководство (в което така внимателно се вслушват), че дълговете трябва да се плащат, продължи премиерът. „Не превръщайте това в безкрайни разговори – ние така или иначе, а се разплатете, или поне преведете достатъчна сума, говореща за принципно желание за разплащане с дълга”, подчерта Медведев.

„Аз бих помолил тази позиция да достигне до нашите партньори, както украинските, така и от Европейската комисия”, обърна се министър председателят към министъра на енергетиката на Русия.” В противен случай ние няма за какво да разговаряме, тъй като всички тези разговори и дискусии просто не водят до никъде. Доведете (до знанието б.б.р.) на този, който се занивава с това сега”.

Новак потвърди, че към настоящия момент още текат консултации в Брюксел на ниво директори на департаменти с цел подготовка на следващата среща на ниво министри и еврокомисар.

„Нека тези консултации продълават”, каза Медведев. „Но това не отменя какво казах: преминете с украинските потребители, с украинската страна към авансова форма на заплащане. Направо от утре”.

„Газпром” утре ще представи прадварителна сметка за заплащането на газа за юни в съответствие с договора, както и ще изпрати предварително уведомление до „Нафтогаз Украйна” за предоставянето на предварителна сметка, съобщи на свой ред Милер. По думите му Украйна е длъжна до 2 юни за заплати юнските доставки на руски газ. Председателят на „Газпром” добави, че „в случай, че Украйна не заплати юнските доставки „Газпром” до 10 часа на 3 юни ще уведоми украинската страна за това какъв обем от газ ще бъде доставен на Украйна в съответствие с предплащането”. По думите на Милер, ако   не постъпи предплата, то съответно за Украйна през юни  ще бъде предоставен нула кубични метра газ.

„Трябва да обърна внимание, че това не е прекратяване на доставките на газ, а на доставките на газ за страната в строго съответствие с предплащането от гледна точка на това колко газ е купила Украйна”, отбеляза Милер.

Шефът на „Газпром” напомни, че към настоящия момент задлъжнялостта на Украйна за доставения газ надвишава 3,5 млрд. долара.  Като физически обем дълга е за 9,420 млрд.куб метра газ. По думите на Милер това е сравнимо с обема, който „Газпром” би доставял цяла година за Полша. Според него през март-април Украйна изобщо не е плащала за доставяния газ.

Новак съобщи, че при прогеворите с еврокомисаря по енергетиката и министъра на енергетиката на Украйна, Русия не е получила конкретни предложения за мерки, свързани със заплащането на текущите задължения за руския газ от страна на Украйна. Министърът добави, че „освен това министърът на Украйна Продан е предоставил тревожна информация за това, че Украйна не гарантира нагнетяване на газ в подземните газохранилища в периода за подгоовка за есенно-зимния сезон и съответно не гарантира транзита на газ за европейските страни с оглед липсата на ресурси, както и принципно нежелание към днешен ден да се реши този въпрос”.

Новак напомни, че на 30 април МВФ взе решение за отпускане на кредит за Украйна в размер от 17 млрд. долара за две години,  първият транш от 3,2 млрд.долара Украйна вече е получила. По думите на министъра, на срещата на 2 май, на Русия също така не е била предоставена гаранция и дори информация за това каква част от тези средства ще са заплащане на текущите плащания и за задължения за доставения досега газ.  

Газпром
Медведев
Милер
газови доставки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева