МВФ приветства реформаторската програма на Макрон

Еманюел Макрон
Източник: БГНЕС

Международният валутен фонд приветства "амбициозната" програма за реформи на френския президент Еманюел Макрон, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Според фонда планираните стъпки могат да се окажат „правилният път в отговор на дългосрочните икономически предизвикателства в страната".

"Новото правителство напредва с амбициозна икономическа програма, за да направи френската икономика по-динамична и публичните й финанси да бъдат устойчиви", казаха от МВФ след годишния анализ на френската икономика. "Предвижданите трудови и данъчни реформи са насочени към стимулиране на растежа, заетостта и конкурентоспособността", добавя се в доклада.

От Фонда посочват, че центристкото правителство на 39-годишния бивш банкер "правилно подчертава" необходимостта от намаляване на публичните разходи, а подобна стъпка „ще помогне за постепенно намаляване на бюджетния дефицит и дълг". Париж обеща да се вмести в ограничението за дефицита на ЕС от 3,0% от БВП през 2017 г. - цел, която Франция не постигна през последното десетилетие. Правителството съобщи миналата седмица, че е предвидило 4,5 млрд. евро спестявания в този си стремеж.

Същевременно МВФ повиши прогнозата си за растеж за Франция за 2017 г. с 0,1 пункта до 1,5% и заяви, че растежът може да се ускори още през следващата година.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари