НАЧАЛО » свят

МВФ коригира нагоре прогнозата си за растеж на световната икономика

fb
3E news
fb
08-01-2014 02:12:00
fb

 

Оценката на Международния валутен фонд за глобалната икономиката в началото на 2014 г. е по-оптимистична от направената през окотмври миналата година. Това стана ясно от думите на главния изпълнителен директор Кристин Лагард, според която фондът повишава прогнозите за растеж на световната икономика до три седмици.

"Ще повишим растежа на световната икономика", каза Лагард на пресконференция в Найроби, цитирана от БГНЕС. "Считам за прибързано да коментирам повече по темата", добави тя пред журналисти. Лагард, която е на двудневно посещение в Кения, не даде конкретна причина за повишаването.

Когато през октомври излязоха последните перспективи за световната икономика, МВФ занижи прогнозата си, изтъквайки като причина, че глобалният растеж се възстановява "на бавни обороти".

Очаква се световната икономика да нарасне с до 2.9% на годишна база за 2013 год. и с 3.6% през 2014 год. Това представлява низходяща ревизия от 0.2 и 0.3 процентни пункта, респективно на предвидените през юли миналата година.

Бурноразвиващите се пазари, въпреки че отчитат нарастване в икономиката, са загубили движещата си сила отчитана до момента. За сметка на тях развитата икономика, особено в САЩ, е отчела икономически растеж.Това съобщиха през ноември от Международния валутен фонд.

"Фактът, че Федералният резерв на САЩ е започнал да променя политиката си за лесни пари, постигна ефектът на забавяне притока на капитал в развитата икономика, за да може в дългосрочен план икономиката в САЩ и на много други места да се покачи", каза още на конференцията в Кения Кристин Лагард.

Главният изпълнителен директор на МВФ вечеря с президента на Кения Ухуру Кениака в крайбрежния град Момбаса.

Нейното посещение се състоя месец след финализираното изплащане от 750 милиона долара в помощ на Кения, което подпомогна основното преструктуриране на икономическата политика на страната и засили финансовата позиция на правителството.

световна икономика
растеж
Кристин Лагард
МВФ
По статията работи:

Галина Александрова