НАЧАЛО » свят

Макрон: Франция няма да следва примера на Германия за отказ от атомната енергетика

fb
3E news
fb
18-12-2017 07:10:00
fb

Френският президент Емануел Макрон заяви, че няма да следва примера на Германия за отказ от атомната енергия във Франция, защото негов приоритет е да намали въглеродните емисии и да затвори замърсяващото производство, свързано с употреба на въглища.

„Изобщо не издигам в култ атомната енергия. Но мисля, че всеки трябва да избере битката си. Моят приоритет във Франция, Европа и в международен план са емисиите на CO2 и глобалното затопляне“, заяви Макрон в интервю за телевизия France 2.

Възобновяемите енергийни източници имат много малък дял в електропроизводството на Франция, което е доминирано от атомната енергетика – 75%.

39-годишният френски президент, който иска да изкове силни връзки с германския канцлер Ангела Меркел, не показва ентусиазъм относно нейното решение за отказ от атомната енергия, което е един от основните моменти в политиката й.

„Какво направиха германците, когато спряха всичките си атомни централи отведнъж?,“ попита Макрон. „Те развиха много възобновяеми източници, но широко възобновиха въглищата и термалните източници. Те влошиха своя CO2 отпечатък, което не е добре за планетата. Така че, аз няма да направя така“.

атомна енергетика
АЕЦ
ВЕИ
СО2
Франция
Еманюел Макрон
По статията работи:

Маринела Арабаджиева