НАЧАЛО » свят

Еманюел Макрон: Европа е пред избор - реформа или разпад

МВФ да стои далеч от Европа, е позицията на френския президент

fb
3E news
fb
08-09-2017 07:33:00
fb

Френският президент Еманюел Макрон избра Гърция, за да представи визията си за нова Европа. В речта си, която той отправи към европейците от хълма в Атина -  люлка на демокрацията отпреди няколко хиляди години, Макрон заяви, че континентът е изправен пред упадък без радикална реформа на управлението му.

Много символика имаше в мястото, което Макрон избра, за да покаже пред Европа желанието за силен Европейски съюз. Френският президент пренебрегна традицията да говори пред парламента и изнесе реч от хълма Пникс до Акропола, където се е провеждало народното събрание в древна Гърция.

Реформа или упадък

Агенциите излъчиха многократно акцента на речта на френския президент: Европа е уникално алтернативно решение, но ако продължаваме да не виждаме какво се случва и да отказваме да видим, тогава ние ще бъдем поколението, което ще поеме отговорността за смъртта на Европа. Европа ще се разпада бавно, година след година.

В речта си той предупреди, че Европа рискува да стане подвластна на Китай и САЩ, освен ако не стане по-суверенна и демократична."За да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците, вярвам в един европейски суверенитет, който ни позволява да се браним и да съществуваме", каза Макрон на хълма Пникс под Акропола, цитиран от Ройтерс и БТА.

Избраният преди четири месеца 39-годишен лидер иска да се направи гигантска стъпка в европейското сътрудничество, която в икономически план да даде на еврозоната неин собствен бюджет, финансов министър и парламент, отбелязват агенциите.

Макрон заяви, че едни по-демократични институции ще помогнат да се реагира на популистката вълна, която издига крайнодесни лидери като Марин Льо Пен, победена от Макрон във втория тур на френските президентски избори, и подхрани кампанията за Брекзита във Великобритания.

Макрон призова европейските лидери да се договорят до края на годината за създаване на публични дебати през първата половина на 2018 г., на които гражданите да разискват своите визии за ЕС.

"Не искам един нов европейски договор да се обсъжда на закрити врата, в кулоарите на Брюксел, Берлин или Париж", заяви френският президент.

Тези дебати, или "демократични конвенции", които Макрон предложи в предизборната си кампания, ще помогнат да се положат основите на Европа за следващите 10-15 години.

Френският президент също заяви, че подкрепя идеята 78-те места на Великобритания в Европейския парламент да се дадат на общи представители на ЕС, които да се изберат от всички граждани на съюза след Брекзита.

Френският президент обяви, че ще разкрие пътна карта за ЕС след няколко седмици, след парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Европейски паричен фонд - МВФ далече от ЕС

Еманюел Макрон подкрепи в Атина идеята на Германия за Европейски паричен фонд, но подчерта, че бюджет на еврозоната трябва да бъде крайната цел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макрон оказва натиск за създаване на поста финансов министър и парламент на еврозоната, както и за отделен бюджет на валутния съюз, който да смекчава икономическите сътресения и да предотвратява бъдещи кризи.

Френският президент среща съпротива от Берлин, въпреки обнадеждаващите публични сигнали от германския канцлер Ангела Меркел напоследък, отбелязва агенцията.Нейният финансов министър предложи Европейският стабилизационен механизъм да се трансформира в Европейски паричен фонд, който би имал повече правомощия да подкрепя уязвими държави членки.

"Ние трябва да вървим към Европейски паричен фонд, но това по никакъв начин не трябва да се смесва с бюджет на еврозоната", каза Макрон по време на посещение в Атина. Френският президент похвали гръцките икономии, но отбеляза, че обикновените гърци са платили висока цена и подчерта своя призив за облекчаване на гръцкото дългово бреме.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос каза, че Гърция подкрепя предложенията на Франция за по-интегрирана еврозона.Павлопулос заяви, че Европейският стабилизационен механизъм трябва да бъде реформиран и да замени Международния валутен фонд (МВФ) в Европа.

"Ние уважаваме МВФ, но можем да се справим по-добре с организация, която е създадена с европейски манталитет и разбира спецификата на еврозоната", каза Павлопулос пред Макрон.

Френският президент е на мнение, че МВФ не е трябвало да има роля в европейските дела и затова настоява Европа да възстанови независимостта си в това отношение.

Правителствата на страните от еврозоната одобриха през юни пореден транш на Гърция от близо 10 млрд. долара, след като МВФ обяви, че принципно ще участва в настоящата спасителна програма за страната.

Макрон помогна за изглаждане на различията между фонда и някои от страните членки на еврозоната, включително Германия, припомня Ройтерс.

Гръцкият президент отбеляза, че Атина се придържа към своите ангажименти в спасителната програма и очаква сега от кредиторите да спазят своята част от сделката, а именно да осигурят някаква форма на облекчаване на гръцкия дълг, допълва Асошиейтед прес.

Климатичните промени

Еманюел Макрон отправи също така призив за полагане на съвместни усилия за справяне с климатичните промени, след като ураганът „Ирма“ удари северната част на Карибския регион, пише вестник Ekathimerini.

„Ирма“, най-силният циклон бушувал някога в Атлантическия океан, засегна френските, британските и нидерландските карибски територии. „Цяла Франция страда заради многото жертви, които ураганът взе вчера“, заяви Макрон по време на пресконференция с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

Френският държавен глава подчерта: „нашето мнение е искрено само тогава, когато то е подкрепено от действия“. Освен това той допълни, че ситуацията на планетата трябва да бъде стабилизирана. „Всички решения, които ще вземем от този момент на европейско и международно ниво трябва да допринесат за борбата с глобалното затопляне, за да можем да избегнем подобни природни бедствия в бъдеще“, уточни Макрон.

Макрон
еврозоната
парламент
По статията работи:

Галина Александрова