НАЧАЛО » свят

Макрон: Европа трябва да направи свой приоритет намаляването на емисиите

fb
3E news
fb
25-04-2018 03:01:00
fb

Намаляването на емисиите трябва да остане приоритет за Европа, но заместването на спрените АЕЦ с въглищни централи няма да отговори на тази цел. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в Европейския парламент миналата седмица, съобщана world-nuclear-news.org

В уводното си обръщение на дебата за бъдещето на Европа, Макрон заяви, че Старият континент се различава от другите държави по „общата си ангажираност“ по въпросите, свързани с опазването на околната среда, климата и здравеопазването.

Макрон заяви, че климатичният и енергиен суверенитет е задължителен за ЕС и призова съюза да открие отново дебата за увеличаване на приноса на Европа според Парижкото споразумение за промяна на климата.

 „Атомната енергия не отделя CO2“, призна френският президент. „Ако затварянето на АЕЦ води до повторното откриване на въглищни централи, какъвто за съжаление бе случаят в Германия, се нарушава баланса на CO2, което е точно противоположно на Парижкото споразумение и ако ускоряването на това темпо води до увеличаваща се зависимост от неевропейски държави, особено Русия, внасянето на енергия не е добро решение“, заяви той.

Франция в момента получава 75% от енергията си от АЕЦ, но през 2015 г. френското правителство прие закон за енергиен преход, който цели намаляването на дела на атомната енергия в енергийния микс до 50% през 2025 г. По време на дебата Макрон каза, че намаляването на дела на атомната енергия във Франция трябва да бъде с темпо, което позволява на страната да запази енергийния си суверенитет.

намаляване на вредните емисии
Европа
енергетика
климат
АЕЦ
Еманюел Макрон
По статията работи:

Маринела Арабаджиева