Майкъл Блумбърг дарява 64 млн. долара за ограничаване на парниковите газове

Източник: БГНЕС

Милиардерът Майкъл Блумбърг съобщи, че дарява 64 млн. долара на организации за защита на околната среда. Това става ден след като администрацията на президента Тръмп отмени плана за ограничения за изхвърляните парникови газове при производство на електричество, известни като плана "Чиста енергия" (Clean Power Plan) на президента Барак Обама, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Планът на Обама наложи на топлоелектрическите централи ограничения за емисиите на въглероден двуокис с 32% до 2030г спрямо нивата от 2005. Отменянето на тази мярка е „грешка, но ние отбелязваме огромен напредък за ограничаване на замърсяването с парникови газове от топлоелектрическите централи и ще продължим да го правим и без подкрепата на Вашингтон“, заяви бившият кмет на Ню Йорк, който сега е специален представител на ООН за климата.

Дарението ще послужи за финансиране на кампанията „Beyond Coal“ на неправителствената организация „Сиера клуб“, която се опитва да замени въглищата с по-чисти форми на енергия. Тя се бори за затваряне на стари електроцентрали и финансира професионалната преквалификация на бивши миньори.

Clean Power Plan е изпълним, гъвкав план, който води до икономии и би намалил замърсяването с въглероден двуокис и други вредни вещества, подчертава Блумбърг, който е изпълнителен директор на „Сиера клуб“.

Той припомня, че 259 ТЕЦ-а са затворили или подготвят планове за затваряне от 2011 г. насам. Броят на хората, които умират годишно заради замърсяване на въздуха, е намалял от 13 000 на 7 500. Работните места във въгледобивната индустрия няма да се върнат, заявява Блумбърг и остро критикува Тръмп н неговата администрация за „фалшивите надежди и обещания“.

Американският президент нееднократно е поставял под съмнение реалността на глобалното затопляне и ролята на човешката дейност за този процес. Той обещава да възроди въгледобивната индустрия. През 2015 г. секторът е покривал 21% от консумираната в САЩ енергия и в него са работили 66 000 души, сочат данни на Американската агенция за енергетика. САЩ са на второ място след Китай по количество отделяни гзове с парников ефект.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари