НАЧАЛО » свят

МАЕ: Търсене на петрол през 2015 г. ще нараства с максимални темпове за последните 5 г.

fb
3E news
fb
11-07-2014 03:48:00
fb

Световното търсене на петрол през 2015 г. ще нараства с максимални темпове за последните пет години. Основен принос за това ще имат Китай и развиващите се страни. Това се казва в в ежемесечния доклад на Международната агенция по енерегтика (МАЕ).

Според прогнозата на МАЕ потреблението в световен мащаб ще се увеличи с 1,4 млн. барела на ден (1,5%) до 94,1 млн.барела на ден, което ще доведе до ръст на запасите на петрол с 1,2 млн.барела на ден в страните, които не влизат в състава на ОПЕК (Организация на страните износителки на петрол).

Нарастването на търсенето ще е значителто от страна на Китай и другите страни, които не влизат в ОИСР. В същото време, въпреки че цените на петрола започнаха да спадат, те ще останат високи заради рисковете, свързани с нестабилността в Либия и Ирак още повече, че засега няма признаци за подобряване на ситуацията, отбелязват експертите от МАЕ.

Неезависимо от високото ниво на котировките на петрол, световното търсене през следващата година ще се увеличи и заради търсенето от страна на развиващите се страни, което ще компенсира намаленото потребление от страна на развитите държави, се казва в доклада на МАЕ. Според експертите от организацията, „много от развиващите се страни се намират в период на увеличаване на доходите на домакинствата, увеличаване на производствената активност, което стимулира бързото и увеличение на потреблението на петрол”.

МАЕ
ОПЕК
потребление на петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева