МАЕ: Търсенето на петрол през първото полугодие на 2019 г. ще се увеличи с 1,2 млн. барела на ден

Търсенето на петрол през първото полугодие на 2019 г. ще се увеличи с 1,2 млн. барела на ден в сравнение с аналогичния период на тази година, се казва в месечния обзор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Очакваме ръстът на световното търсене на петрол с 1,4 млн. барела на ден, както през 2018 г., така и през 2019 г. да остане без изменения в сравнение с миналия месец, отбелязват от агенцията.

 

По данни на МАЕ петролните запаси в страните от ОИСР са се увеличили през месец май с 13,9 млн. барела – до 2 млрд. 840 млн. барела, което е ръст за трети път от юли 2017 г. Към края на месеца обаче запасите в ОИСР да били с 23 млн. барела под средното петгодишно ниво.

През юни добива на петрол от страните от ОПЕК са нараснали със 180 хил. барела на ден, достигайки до 31,87 млн. барела на ден, става ясно още от доклада. Това е най-високото ниво за последните 4 месеца.

Ръстът на добива на петрол се дължи основно на Саудитска Арабия в компенсация на понижението от Либия, Венецуела и Ангола.

 

В резултат изпълнението на сделката от ОПЕК + през юни е достигнала до 120 % при 158 % месец по-рано.

Като цяло световните доставки на петрол през юни са нараснали с 370 хил. барела на ден – до 98,8 млн. барела на ден основно за сметка на Русия и Саудитска Арабия.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари