МАЕ: Търсенето на енергоносители и електроенергия ще се увеличи с 30% през 2040 г.

Търсенето на енергоносители и електроенергия в света в дългосрочна перспектива ще продължи да расте и към 2040 г. ще се увеличи с 30 %, което е съизмеримо с настоящите нужди на още едни Китай и Индия. Това гласи основният сценарий в ежегодната прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) - World Energy Outlook 2017 (WEO-2017) .

„Според сценария New Policies Scenario , отчитащ настоящата енергийна политика на страните и заявените от тях планове, в световен мащаб необходимостта от енергоносители  и съответно от електроенергия ще расте с по-бавни темпове, отколкото в миналото. Въпреки това ще се увеличи с 30 %  към 2040 г., което е равно на още едни Китай и Индия, прибавени към настоящото ниво на търсенето“, се казва в прогнозата.

Най-голям потребител на енергоносители и електроенергия в света ще остане Китай. Най-голям принос в търсенето (от почти 30%) се пада на Индия, която се очаква да увеличи потреблението си до 11% от 7 % през 2016 г. Значителна роля в повишението  на търсенето ще имат и страните от Югоизточна Азия.

За сравнение, някои от страните с вече развита икономика обаче ще намалят необходимостта си от енергоносители. Например в Европа, през 2040 г. този показател ще е с 10% под текущото ниво, а дела на потреблението ще спадне до 10% от 15 % през 2016 г.
Сред основните фактори за ръста на търсенето на енергоносители МАЕ посочва урбанизацията и увеличаването на доходите на населението. Така например, според основния сценарий на агенцията, към 2040 г. населението на градовете ще се увеличи с 1,7 млрд. долара, като при това голяма част (90%) от този ръст ще се пада именно на страните с развиваща се икономика.
Най-общо от МАЕ очакват, че населението в света ще се увеличи към 2040 г. от 7,4 млрд. души до 9 млрд. души , докато световната икономика средно ще расте с 3,4 % годишно.

http://www.iea.org/weo2017/Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари