МАЕ: САЩ ще изпреварят Русия по добив на петрол през 2019 г.

САЩ през 2019 г. ще изпреварят Русия по обемът на добив на петрол. Това коментира изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

По думите му, САЩ се изпреварят най-големият производител на петрол Русия „точно през следващата година“, ако не и през тази.
„Ръстът на добива на шистов петрол в САЩ е много голям, темпът е много висок... Съединените Щати много скоро ще станат номер едно по добив на петрол“, заявява Бирол за агенция Ройтерс.

Според данните на руската статистическа служба и Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA), Съединените щати вече са изпреварили Саудитска Арабия по ниво на добив на петрол през ноември 2017 г. По данни на EIA, САЩ са добили през ноември 10,038 млн. барела на ден, докато по данни на руската статистическа служба, добивът на Саудитска Арабия е бил 9,9 млн. барела на ден. Добивът на Русия през ноември пък е бил 10,126 млн. барела на ден, което е било и най-високото ниво в света.

В началото на февруари EIA публикува прогнозата си, според която към края на 2018 г. добивът на петрол в САЩ ще надхвърли 11 млн. барела на ден.
Изпълнителният директор на МАЕ не очаква понижение на добива на петрол в САЩ през следващите 4 – 5 години.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари