МАЕ: Русия и Саудитска Арабия през първото тримесечие са печелили по 121 млн.долара на ден от сделката за ограничаване на добива на петрол

Участниците в споразумението между ОПЕК и страните извън картела за ограничаване на добива на петрол продължават да генерират допълнителни приходи от виенската сделка, като по данни от първото тримесечие на тази година най-голяма изгода са имали Русия и Саудитска Арабия, става ясно от доклада за април на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

“Сега е абсолютно ясно, че страните, участващи в сделката продължават да печелят повече, при това, добивайки по-малко. Така например Саудитска Арабия и Русия през първото тримесечие на 2018 г. са получили най-голяма изгода, печелейки на ден допълнителни 121 млн. долара в сравнение с 2017 г.“, отбелязва МАЕ.

„Общо производителите от ОПЕК като сума са получавали 372 млн. долара на ден свръх доходи“, уточнява агенцията.

Сред губещите по данните от тримесечието остава Венецуела, която намалява добива на петрол значително, заради вътрешната криза. Загубите на страната на ден са около 2 млн. долара.

МАЕ вече не за пръв път прави подобна оценка на свръх доходите, които получават участниците в споразумението за ограничаване на добива между страните от ОПЕК и извън картела. Така например, през януари агенцията съобщи, че през 2017 г. страните също са спечелили от виенската сделка.

Най-много допълнителни средства е получила Русия – 117 млн. долара на ден, а Саудитска Арабия – 100 млн. долара.

ОПЕК и страните извън картела се споразумяха в края на 2016 г. във Виена за ограничаване на добива на петрол с 1,8 млн. барела на ден от нивото от октомври 2016 г. Сделката стартира през 2017 г. и вече се продължава два пъти, като последният е до края на 2018 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари