НАЧАЛО » свят

МАЕ прогнозира ниски цени на петрола няколко тримесечия

fb
3E news
fb
29-09-2015 03:57:00
fb

Цените на петрола, според очакванията ще останат около 45 долара за барел в разстояние на продължително време, заяви генералният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

„Цената (на петрола) от 45 долара за барел ще се запази за дълго време“, цитира Бирол агенция Ройтерс, позовавайки се на негово интервю пред австрийсктоо издание Kurier.

В отговор на въпрос дали цените на черното злато ще превишат нивото от 100 долара за барел в обозримо бъдеще, Бирол отбелязва, че цената ще остане ниска няколко тримесечия.

„Евтиният петрол създава големи проблеми на петролните компании. През тази година те намалиха инвестициите си с една пета. Никога в историята на тези компании не е имало такова намаление, както през тази година“, казва генералният директор на МАЕ.

По-рано френската нефтогазова компания Total съобщи, че заради ниските цени на петрола планира да съкрати оперативните си разходи през 2017 г. на 3 млрд.долара. Освен това Total продължава да свива капиталовите си разходи.

Бразилската енергийна компания Petrobras планира също сериозни съкращения на работници и инвестиции, за да може да може да осъществи икономии, заради преживяваната от нея криза. Още една компания – австрийската OMV преразгледа инвестиционната си програма за периода 2015-2017 г. и както се очаква ще свие инвестиците си до 2,5-3 млрд.евро годишно.

 

МАЕ
цени на петрола
Фатих Бирол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева