МАЕ прогнозира излишък на предложенията на LNG през 2022 г.

Мощностите на заводите за производство на LNG през 2022 г. ще достигнат до 650 млрд. куб м, в сравнение с 452 млрд. куб м през 2016 г. Това се казва в последния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Световен лидер ще стане Австралия, която ще е в състояние да произвежда  и експортира 117,8 млрд. куб м под формата на LNG.

Мощностите за производство на LNG през 2022 г. ще достигнат до 106,7 млрд. куб м, а на Катар – до 104,9 млрд. куб м.
Експертите на МАЕ смятат, че през 2022 г. търсенето на LNG в света ще достигне до 460 млрд. куб м, което означава, че ще има излишък от предложения в обем от 190 млрд. куб м, което ще се отрази негативно върху цените на синьото гориво.

Излишъкът от предложенията на пазара може да се окаже повече, отколкото се посочва в доклада на МАЕ. Причината е, че агенцията не включва в изчисленията си плановете на Катар за увеличение на мощностите на заводите за производство на втечнен природен газ до 100 млн. тона годишно, или до 135,4 млрд. куб м годишно, в сравнение със 77 млн. тона сега.

Неотдавна изпълнителният директор на Qatar Petroleum Саад ал-Кааби каза, че проектът за увеличение на производството на LNG ще засили позицията на Катар, като най-голям производител и експортьор на LNG в света. Правителството на Катар е уверено, че санкциите и ултиматумите от страна на редица арабски страни няма да попречат на осъществяването на плановете.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари