МАЕ понижи прогнозата си за цените на петрола до 83 долара през 2025 г.

Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за ръста на цените на петрола през 2025 г. с 18 %, до 83 долара за барел, а през 2040 г. - с 11 % до 111 долара за барел, става ясно от ежегодната прогноза на агенцията -  World Energy Outlook 2017 (WEO-2017).
Според сценария, New Policies Scenario (основният сценарий WEO отчита настоящата енергийна политика на страните и заявените от тях планове), най-голямо понижение се очаква през периода до 2025 г., при който цените на петрола ще се увеличат до 83 долара за барел, (според курса на долара към края на 2016 г.), а след това до 111 долара за барел към 2040 г. Това е съответно с 14  и 18 долара за барел под миналогодишната прогноза.
От МАЕ отбелязват, че промяната в прогнозата е свързана с три основни фактора – на първо място става въпрос за преразглеждането в посока повишение на прогнозата за извлекаемите запаси от шистов петрол и газов кондензат в САЩ от 80 до 105 млрд. барела.
На второ място – понижение на оценката на стойността на различните upstream проекти за разработка и добив, което означава потенциален ръст на предложенията на пазара на петрол и по-ниски цени, отколкото преди. Третият фактор касае увеличението на краткосрочните инвестиции за сметка на по-краткото време за осъществяване на проектите за добив.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари