МАЕ понижи прогнозата си за търсенето на петрол

Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2018 г., в сравнение с предишните си очаквания с 0,1 млн.барела на ден - до 99,2 млн. барела на ден, става ясно от отчета на агенцията.

В частност в посока понижение с 60 хил. барела е преразгледано търсенето през 2018 г. както за страните, членуващи в ОИСР, така и за тези извън организацията.

МАЕ отбелязва, че независимо от това, че последните данни продължават да сочат за много силно търсене през първото тримесечие и началото на второто тримесечие на 2018 г., през второто полугодие се очаква забавяне на темповете на ръст, заради повишението на цените на петрола.
Търсенето в началото на годината бе подкрепено от студеното време в Европа и САЩ, началото на строителството на нови нефтохимични мощности в САЩ и запазващата се икономическа ситуация, се казва в доклада, като се припомня, че краят на зимния сезон и неотдавнашният скок на цените на петрола са в основата на преразглеждане на прогнозата.  

Освен това МАЕ отчита, че страните от ОПЕК са понижили добива на петрол със 130 хил. барела на ден – до 31,65 млн. барела на ден. При това положение страните от ОПЕК са изпълнили сделката за ограничаване на добива на петрол със 172 %  , а държавите извън картела – с 80 %.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари