НАЧАЛО » свят

МАЕ: Позициите на Русия и Турция влияят върху осъществяването на енергийните проекти

fb
3E news
fb
16-11-2015 11:11:00
fb

Позициите на Турция и Русия по политическите въпроси влияят на двустранните проекти в сектора на енергетиката както положително, така и отрицателно, съобщава РИА Новости, позовавайки се на коментар на изпълнителния директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

Русия и Турция имат здрави енергийни връзки. В същото време засилването или обратно отслабването на тези връзки зависи от политическите дискусии“, смята той. Бирол коментира, че сега между страните се наблюдава разминаване по сирийския въпрос, но е рано да се каже дали страните ще съумеят да сведат противоречията до приемливи за тях решения, така че това да не повлияе върху общите енергийни проекти.

На въпрос за обръщането на Турция към международен арбитраж по въпроса за отстъпката в цената на руския газ, Бирол отговаря, че това е обичайна практика: ако между страните и компаниите възникне недоразбиране и не могат да се договорят, то те се обръщат към арбитраж.

Съдейки по всичко, възможности за договаряне между Турция и Русия по въпроса за предоставяне на отстъпка повече няма“, коментира Бирол.

През октомври министерство на енергетиката на Турция заяви, че подава иск в арбитража в Стокхолм с искане за намаляване на цената на руския газ. Турската газова компания Botas уведоми „Газпром“ за подаване на иска. Става въпрос за ретроактивно преразглеждане на договора между Botas и „Газпром експорт“ от декември 2014 г., уточнява изданието.

 

 

МАЕ
Фатих Бирол
енергийни проекти
Русия
Турция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева