НАЧАЛО » свят

МАЕ повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2017 г.

fb
3E news
fb
10-02-2017 01:25:00
fb

Оценката на ръста на търсенето на петрол през 2016 г. е  повишена за трети пореден месец благодарение на силните данни за последното тримесечие, съобщава Международната агенция по енергетика (МАЕ). Според новата прогноза на агенцията, търсенето е увеличено с 1,5 млн. барела – до 96,6 млн. барела на ден.
По-висок ръст на търсенето на петрол през 2016 г. се е наблюдавало в Европа, частично заради студеното време през последното тримесечие, а също и в Китай, Индия и страните, които не членуват в ОИСР.
„През 2017 г. при нормални климатични условия очакваме ръст на търсенето с 1,4 мл барела на ден, което е с 0,1 млн.барела на ден повече ог предишната прогнози“, отбелязват експертите. Така през 2017 г. търсенето на петрол ще е от порядъка на 98 млн.барела на ден.
След спада от 800 хил. барела на ден през миналата година, страните, които не влизат в ОПЕК ще увеличат добива с 400 хил.барела на ден през 2017 г., изчисляват експертите. Ръстът ще се дължи основно на  Америка, където по-високите цени стимулират увеличението на  инвестициите в шистов петрол, както и на дългосрочните проекти в Бразилия и Канада.
„По отношение на добива на петрол от страните от ОПЕК, които не участват в споразумението за намаляване на добива, ние очакваме значителен ръст на производството, например в Бразилия, Канада и САЩ, общият добив на които ще нарасне със 750 хил.барела на ден през 2017 г. Общото производство на страните, които не членуват в картела през 2017 г. ще се увеличи с 400 хил.барела на ден“, се казва в доклада на МАЕ.
Запасите от петрол в страните от ОИСР са се понижили с около 800 хил. барела на ден през четвъртото тримесечие, което е и най-големият спад от три години, става ясно още от доклада.  В края на декември например запасите са били с 3 млн.барела на ден по-малко, което се случва за пръв път от декември 2015 г. Запасите както и преди растат в Китай и другите страни с растяща икономика. Според доклада, през воторото тримесечие на 2017 г. търсенето на петрол може да превиши предложенията.

МАЕ
петрол
ОИСР
ОПЕК
търсене на петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева