МАЕ очаква балансиран пазар на петрол и петролни продукти през 2018 г.

Пазарът на петрол и нефтопродукти през 2018 г. ще бъде напълно балансиран, ако ОПЕК запази добива си на текущото ниво от 32,7 млн. барела на ден, смятат от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

„Що се касае до следващата година, пазарът на петрол и нефтопродукти, според нас ще е балансиран, като се предполага, че ОПЕК ще запази добива си на настоящото ниво“, се казва в доклада на МАЕ за октомври.

МАЕ уточнява, че поне през три от четирите тримесечия на пазара на петрол търсенето ще съответства на предложенията „отново, като се предполага, че добива на петрол от ОПЕК няма да се промени, а метеорологичните условия ще са нормални“. Увеличението на предложенията от страна на държавите извън ОПЕК ще бъде компенсирано от нарастването на търсенето на петрол в световен мащаб, а при този сценарий МАЕ вижда ограничена възможност за повишаване на цените на петрола.

„Ако разглеждаме 2018 г. като цяло, търсенето на петрол и производството на страните извън ОПЕК нарасне примерно с даден обем, реализацията именно на този прогнозен сценарий  може да служи за своеобразно ограничение на по-високите цени на петрола“, смятат от МАЕ.

МАЕ потвърди прогнозата си за ръст на търсенето на петрол през 2017 г. с 1,6 млн. барела на ден до 97,7 млн. барела дневно, като през 2018 г. очакването е потреблението да се увеличи с 1,4 млн. барела на ден – до 99,1 млн. барела дневно.
Според доклада, след силния ръст отбелязан през второто тримесечие на 2017 г., търсенето на петрол се е върнало към нормалните нива през юли и август. Ръстът на потреблението на страните от ОИСР през месец юли е бил умерен и предварителните данни показват забавяне през август. В другите страни ръстът продължава да се забавя и в по-голяма или по-малка степен е в съответствие с прогнозите на международната агенция.
Според доклада през 2018 г. се очаква понижението на световните запаси да спре, в резултат на което търсенето и предложенията ще бъдат балансирани.
Предварителните данни на МАЕ за септември показват, че запасите от петрол в Европа спадат с 11,8 млн. барела, в ОАЕ – с 2,3 млн. барела, в Япония – с 5,5 млн. барела, в Сингапур – с 6,3 млн. барела, в САЩ – с 15 млн. барела, в плаващите хранилища – с 16,7 млн. барела. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари