МАЕ: Китай може да изпревари САЩ и да стане най-големият производител на ядрена енергия

Китай може да утрои мощностите си в атомната енергетика през следващите 20 години, изпреварвайки САЩ и да стане най-големият производител на ядрена енергия. Това прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол по време на конференцията в сряда International Petroleum Week в Лондон изрази опасенията си, че САЩ и Европа не инвестират достатъчно в сектора на ядрената енергетика, докато Китай напредва, съобщава MarketWatch.

“Днес, в процес на строителство са от порядъка на 60 атомни електроцентрали, а над една трета от тях са разположени в Китай. Китай се движи напред и в резултат, в скоро време ще видим, че той ще изпревари САЩ и ще стане „номер едно“ в сектора на атомната енергетика в света“, смята Бирол.
По думите му, САЩ остават световен лидер в този сектор от 60-те години. Той обърна внимание на две тенденции представляващи сами по себе си заплаха за позицията на САЩ в атомната енергетика – незначителното увеличение на мощностите в този сектор и отказът от увеличение на срока на експлоатация на съществуващи мощности.

Същата ситуация е характерна и за Европа, заяви Бирол. Във Франция, която  е лидер в сектора на атомната енергетика в региона, производството на централите рязко спада за последните години.

„Ако настоящите тенденции продължат, дела на САЩ в глобалното производство на атомна енергетика ще се понижи от настоящите 20 % до 7 %“, прогнозира Фатих Бирол.

Според оценката на МАЕ, през 2040 г. дела на атомната енергетика в общата структура на производството на енергия в Китай ще е 4% в сравнение с 2% през 2016 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари