НАЧАЛО » свят

МАЕ запазва прогнозата си за темповете на търсене на петрол през 2016 г.

fb
3E news
fb
11-03-2016 03:16:00
fb

Международната агенция по енергетика (МАЕ) остави без промяна прогнозата си за темповете на търсене на петрол през следващата година – търсенето ще нараства с 1,2 млн.барела на ден в сравнение с 1,6 млн.барела на ден през 2015 г., се казва в поредния доклад на организацията.

Добивът на страните, които не са членки на Организацията на страните експортьори на петрол (ОПЕК) перз тази година ще се понижат със 750 хил.барела на ден – до 57 млн.барела на ден. Това е със 100 хил. Барела на ден по-малко в сравнение с предходната прогноза на МАЕ. Добивът на петрол от САЩ, според прогнозата ще намалее с почти 530 млн.барел на дн през тази година – до 12,4 млн.барела на ден.

 

Цени

Експертите от МАЕ отбелязват, че световните цени на петрола вече са стигнали най-ниското си ниво, а това означава, че ще започнат да нарастват. В подкрепа на това е и фактът, че връщането на Иран на петролния пазар няма да да се отрази кой-знае колко на търсенето. Освен това вече има признаци за понижение на доставките на страните от ОПЕК. Според мнението на експертите от агенцията обаче, възстановяването на цените на петрола не означава, че „лошото остава в миналото“.

През февруари добивът на петрол от страните в ОПЕК, сопред данните на МАЕ се е понижил с 90 хил. Барела на ден – до 32,61 млн.барела на ден, основно заради понижението на добива в Ирак, Нигерия о Обединените Арабски Емирства (ОАЕ). Загубите са били частично компенсирани от нарастването на производството на петрол в Иран с 220 хил.барела на ден, става ясно от доклада.

„Връщането на Иран на пазара по-скоро ще е постепенно“, се казва още в доклада на МАЕ.

Добивът на Саудитска Арабия през февруари е нараснал до 10,23 млн.барела на ден от 10,21 млн.барела месец по-рано.

Добивът на страните, които не членуват в ОПЕК през февруари се е понижил с 90 хил.барела на ден – до 57,1 млн.барела.

 

Срещата между ОПЕК и страните извън картела

Планираното споразумение на страните от ОПЕК и държавите, които са извън картела за замразяването на нивото на добива едва ли ще окаже съществено влияние върху пазара през първата половина от 2016 г. г, смятат още експертите от МАЕ.

„Ние не знаем какво ще излезе всъщност. Във всеки случай, малко вероятно е споразумението да окаже влияние върху баланса на търсенето и предложенията по същество през първата половина на 2016 г.“, пише в доклада на енергийната агенция.

 

МАЕ
ОПЕК
търсене на петрол
цени на петрола
По статията работи:

Маринела Арабаджиева