НАЧАЛО » свят

МАЕ: Глобалните емисии от въглероден диоксид остават за трета поредна година на едно и също ниво

fb
3E news
fb
20-03-2017 11:42:00
fb

Глобални емисии от въглероден диоксид,  свързани с енергетиката остават през 2016 г. за трета поредна година са на едно и също равно ниво, дори след нарастване на световната икономика, според Международната агенция по енергетика (МАЕ). Това според агенцията е резултат от нарастващото производство на възобновяема енергия и преминаването на икономиката от въглища към природен газ, подобряването на енергийната ефективност, както и структурни промени в световната икономика.

Глобалните емисии от енергийния сектор възлизат на 32.1 гигатона през миналата година, като остават същите като предишните две години. В същото време глобалната икономика е нараснала с 3,1%, сочат  данните на МАЕ от петък. Емисиите на въглероден диоксид са намалели в Съединените щати и Китай – две от най-големите потребители на енергия в света. В Европа емисиите остават стабилни, компенсирайки увеличенията в други части на света.

Най-голям спад има в САЩ, където емисиите на въглероден диоксид са намалели с 3%, или 160 милиона тона, докато икономиката е нараснала с 1,6%. Спадът се дължи на скока при  шистови газови доставки и по-голямата привлекателност на възобновяемата енергия, която измества въглищата. Емисиите в САЩ през миналата година са били на най-ниското си ниво от 1992 г. насам, като през този период икономиката е нараснала с 80%.

Тези три години на равно ниво на емисиите в разрастващата се световна икономика със сигурност е повод за оптимизъм, според изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол, въпреки че е рано да се твърди, че глобалните емисии са достигнали върха си. По думите му, това е също така знак за значението на технологичните подобрения.

В допълнение общото увеличение в ядрената енергия в света през миналата година е било най-високото от 1993 г. насам. В частност принос за това има производството на енергия от нови ядрени реактори в Китай, САЩ, Южна Корея, Индия, Русия и Пакистан.
Търсенето на въглища в световен мащаб спада. Този спад е най-съществен в САЩ, където търсенето през 2016 г. е намаляло с 11%.
За пръв път, производството на електроенергия от природен газ в САЩ през миналата година е по-високо, отколкото от въглища. При подходящи политики добивът на природен газ от шисти в САЩ може да продължи да се увеличава силно през следващите години. Това може да има три основни последствия:  да стимулира вътрешното производство, да осигури доставка на газ към Азия при по-конкурентни цени и условия, както и осигуряване на алтернативни доставки на газ за Европа.

В Китай, емисиите са намалели с 1% през миналата година, поради спада при  търсенето на въглища и ръст от 6,7% на икономиката, става ясно от съобщението на МАЕ. Агенцията посочва няколко причини за тази тенденция: все по-голям дял на възобновяемите енергийни източници, увеличено участие на ядрената енергия и природния газ в енергийния сектор, както и преминаване на промишления и сградния сектор от въглища на газ. Принос за това има и държавната политика за  борба със замърсяването на въздуха.

Две трети от нарасналото търсене на електроенергия в Китай, което се изчислява на 5,4%, се осигурява от възобновяеми енергийни източници. Освен това в експлоатация в Китай са влезли пет нови ядрени реактора.  

Изпълнителният директор на МАЕ, Фатих Бирол отбелязва, че в Китай, както и в Индия, има значително нарастване на природен газ, което отразява както намеренията на двете страни за борба с качеството на въздуха, така и за диверсификация на енергийните източници.
"Дела на газ в световния енергиен микс сега е близост до една четвърт, като в Китай е 6%, а в Индия едва 5%, което показва, че те са голям потенциал за растеж.", казва Бирол.

В Европейския съюз, емисиите остават през миналата година на стабилно ниво,  тъй като търсенето на природен газ с е увеличило с около 8% , а търсенето на въглища е паднало с 10%. Възобновяемите енергийни източници също играят роля, макар и не така значителна, става ясно от съобщението на агенцията. Значителен напредък по отношение на преминаването на природен газ за сметка на въглищата отчита Великобритания.

Пазарните условия, стойността на технологиите и намаляването на замърсяването на въздуха са в основата на отделянето на вредните емисии и икономически растеж.  Застоя по отношение на нарастването на емисиите е положителна новина от гледна точка на подобряването на въздуха, но не е достатъчно, за постигане на целите за запазване нарастването на глобалната температура с 2 градуса. За постигането на тази цел компаниите и държавите трябва да се  възползват в пълна степен технологичния потенциал, смятат от МАЕ като препоръчват да се следват последователни, прозрачни и предсказуеми политики.

https://www.iea.org/newsroom/news/2017/march/iea-finds-co2-emissions-flat-for-third-straight-year-even-as-global-economy-grew.html

 

 

МАЕ
ВЕИ
СО2
въглеродни емисии
природен газ
ядрена енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева