НАЧАЛО » свят

Мадрид стартира процедура за отмяна на автономията на Каталуния

fb
3E news
fb
19-10-2017 01:32:00
fb

Испанското правителство обяви, че продължава стъпките по отмяна на автономията на областта Каталуния, след като регионалният сепаратистки лидер заплаши да обяви независимост от Испания, ако Мадрид продължи с „репресията”, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. „Испанското правителство ще продължи с процедурите, описани в член 155 от конституцията за възстановяване на законността в каталунското самоуправление”, се казва в изявление на кабинета.

Визиран е член от основния закон, който позволява на Мадрид при извънредни обстоятелства пряк контрол върху региона. За събота е насрочено извънредно правителствено заседание, което ще бъде посветено на най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия.

Мадрид даде краен срок на каталунския лидер Карлес Пучдемон до днес в 10 ч. сутринта да каже ясно обявил ли е независимост или не, след двусмисленото му изказване миналата седмица, както и да се откаже от домогването си за отделяне от Испания.

В писмо, изпратено до централното правителство, когато крайният срок изтичаше, Пучдемон каза, че ще продължи с едностранната декларация за независимост, „ако централното правителство упорства в осуетяването на диалога и продължава репресиите”. Пучдемон обаче каза също, че миналата седмица не е била обявена независимост. Въпреки това, централното правителство заяви, че той не е дал отговор на неговите условия.

Испания
Мадрид
Каталуния
независимост
отмяна на автономията
Карлес Пучдемон
По статията работи:

Галина Александрова