Мадрид призова Пучдемон да не предприема необратими действия

Карлес Пучдемон
Източник: Агенция КРОСС

Говорителят на испанското правителство призова днес сепаратисткия премиер на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон да не предприема необратими действия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Иниго Мендес де Виго отправи апела си преди очакваната тази вечер реч на Пучдемон пред каталунския парламент, в която е възможно той да обяви едностранно независимост на испанската автономна област.

"Искам да помоля г-н Пучдемон да не предприема нищо необратимо, да не поема по път, от който няма връщане назад, да не обявява едностранно независимост и да се върне към законността", каза говорителят на испанското правителство пред журналисти.

"Европа даде ясно да се разбере, че няма да приеме обявяване на независимост от страна на Каталуния", добави той.

Висши представители на ЕС предупредиха каталунските ръководители, че ако обяви независимост, испанската автономна област ще бъде изключена автоматично от Европейския съюз, припомня АФП.

"При това положение не бива да се прави нищо, което накрая няма да има никакъв ефект", отбеляза Мендес де Виго.

Испанското правителство начело с премиера Мариано Рахой не престава да повтаря, че референдумът е невалиден и произтичащо от него обявяване на независимост няма да има никаква стойност. Рахой предупреди също, че ако Каталуния обяви независимост, под каквато и да било форма, той може да прекрати автономния статут на региона - мярка, която не е била прилагана в изключително децентрализираната парламентарна монархия от възстановяването на демокрацията през 1977 г.







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари