МААЕ продължава мониторинга и проверките в Иран

Ядрените обекти на Иран

Генералният директор на МААЕ Юкия Амано в рамките на срещата си с президента на Русия Владимир Путин се въздържа от коментари относно решението на Вашингтон за излизане от споразумението за Иранската ядрена програма. Според съобщение през журналисти на постоянният представител на Русия към международната организация във Виена Михаил Улянов, агенцията продължава да осъществява мониторинг и проверки в Иран.

„Агенцията е техническа, деполитизирана организация и генералният директор много справедливо се въздържа от каквато и да е оценка на решенията, взети от Вашингтон“, заяви Улянов, цитиран от руски медии.

„Той говори за това, че агенцията осъществява мониторинг и проверка в Иран и смята да прави това и занапред, в съответствие с тези пълномощия, които са дадени от Съвета за сигурност на ООН и съвета на управляващите на МААЕ“, каза той.

В отговор на уточняващ въпрос дали МААЕ намира нарушения от страна на Иран, Улянов отговори „Не намира“

„Смятам, че това е някакво невярно разбиране (от настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп) за съществото на тази сделка, някакво политическо решение, свързано в това число с отражението на общото наследство от господин Обама (предишният президент на САЩ). Впечатлението в крайна сметка е такова“, добави Улянов, коментирайки въпросът за това от какво са се ръководили САЩ.

Само преди два дни, на 11 май заместник-  генералния директор на МААЕ и шеф на инспектората на организацията Теро Варьоранта подаде оставка. Причина за оставката официално не бяха съобщени, но агенция Ройтерс отбелязва, че оставката е подадена,  след като президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи за излизане на страната от международното споразумение за ядрената програма на Иран, изпълнението, на която се извършва от организацията. За изпълняващ задълженията по ядрената програма на иранската страна Юкия Амано назначи Масимо Апаро.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на посещение в щатът Индиана съобщи за въвеждане на най-строги санкции срещу Иран, като в същото време каза, че се надява да сключи с Техеран „добра сделка“. Пред привържениците си Тръмп заяви, че условието за нова сделка между двете страни ще стане в частност предоставяне на американските специалисти на достъп до военните бази и ядрените обекти на Иран.

Иранската ядрена сделка бе сключена през 2015 г. Тогава САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия отмениха икономическите санкции срещу Техеран срещу гарантиране на мирния характер на разработваната от страната ядрена програма.  Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари