НАЧАЛО » свят

Литва отново заговори за строителство на АЕЦ

fb
3E news
fb
13-09-2015 12:04:00
fb

Строителство на нова атомна електроцентрала (АЕЦ) в Литва, което бе спряно преди няколко години, може да започне след три месеца, твърди министъра на енергетиката на страната Рокас Масюлис.

„Проектът за строителство на нова АЕЦ в Литва е по-напреднал от други подобни проекти в Европа. Ако ние заедно с Латвия и Естония вземем решение да започнем ново строителство, то ще сме готови да стартираме това след три месеца“, казва той в интервю за полския вестник Gazeta Wyborcza.

По думите му, проектът за АЕЦ остава отворен за участието на Полша. Известно е, че Полша се отказа от проекта през 2011 г. „Да, Полша напусна този проект. Ние уважаваме желанието на Варшава да построи собствена АЕЦ. Въпреки това, ако Полша иска да участва в този проект, то вратите са винаги отворени“, отбеляза Масюлис.

Напомняме, че Литва през 2011 г. избра японско-американския концерн Hitachi-GE Nuclear Energy за стратегически инвеститор при строителството в страната на нова Васагинска АЕЦ. На проведен след година референдум, проектът не получи подкрепа на населението.

През есента на 2013 г. управляващата в Литва коалиция одобри продължаване на обсъжданията за нова АЕЦ между литовската група от енергийни компании Lietuvos energija и енергийни компании от Литва и Естония.

 

 

Литва
строителство на АЕЦ
Hitachi-GE Nuclear Energy
По статията работи:

Маринела Арабаджиева