НАЧАЛО » свят

Литва иска от ЕС пари за строителство на собствено подземно газохранилище

fb
3E news
fb
05-11-2014 09:55:00
fb

Резултатите от продължилите 5 години изследвания за оборудването на Сидеряйското подземно газохранилище за природен газ бяха представени днес на заседание на правителството на Литва. Те потвърждават, че Литва има подходящи условия за оборудване на подземно хранилище за природен газ, съобщава ИА Regnum.

 

„Латвия и досега не е осъществила Третия енергиен пакет на Европейския съюз и не е установила ясни и недискриминиращи правила за достъпа на трети страни до Инчукалнското газово хранилище, затова Литва обсъжда паралелно алтернативи за съхранение на газ в Сидеряй, гарантирайки необходимата финансова помощ от ЕС и участие на регионални партньори в такъв проект“, твърди премиерът на Литва Алгирдас Буткявичюс.

 

Резултатите от изследването, според агенцията са показали, че геоложката структура на Сидеряй е подходяща за изграждане на подземно газохранилище за природен газ. Икономическата оценка е показала, че е изгодно осъществяването на проект, чрез привличане на финансиране от ЕС и за използване на хранилището за засилване на енергийната сигурност на целия регион. Извършеният от компанията анализ на разходите и на ефектите показва, че от финансова гледна точка най-перспективна е алтернативата за газово хранилище с обем от 500 млн.куб метра.

 

Според изследването, при строителството на такова газохранилище част от обемът му би могъл да бъде използван за пазара на Полша, тъй като там използват 5,5 пъти повече природен газ отколкото в Литва, а и в нея са най-високи цените на газа и необходимостта от съхранение на синьо гориво.

 

По предварителни данни общата инвестиция в такъв проект ще възлиза на сумата от 313,4 млн. евро.

 

Напомняме, че в Литва започна работа плаващ терминал за втечнен природен газ.

Литва
газохранилище
ЕС
По статията работи:

Маринела Арабаджиева