НАЧАЛО » свят

Кристин Лагард: Дефлацията може да навреди на икономическия ръст

Независимо от икономическото възстановяване потенциалните рискове не бива да се игнорират, предупреди шефът на МВФ

fb
3E news
fb
26-01-2014 12:51:00
fb

Реална заплаха за икономическото възстановяване в еврозоната е дефлацията. Това заяви в изказването си в последния ден на Световния икономически форум в Давос управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Независимо от признаците на икономическо възстановяване в целия свят по думите на Лагард потенциалните рискове не бива да се игнорират.

Един от тези рискове според директора на МВФ е този, че нивото на инфлацията в еврозоната, съставляващо сега 0,8% се намира значително по-ниско от необходимите 2%, заложени в плана на Европейската централна банка за възстановяването на икономиката.

Дефлацията може сериозно да навреди на икономическия ръст, защото цената и стойността на активите прдължават да падат. Лагард заяви в хода на дискусията за глобалната икономическа поргноза, че независимо от знаците за възстановяване на икономиката по целия свят съществуват „стари рискове” и „нови рискове”. Сред старите рискове са неспособността за реформиране на банковия сектор и преустройство на икономиката, смята дикерторът на МВФ. Новите рискове включват на първо място отговорът на развиващите се страни по отношение на свиването на програмата за стимулиране на икономиката на САЩ и второ – проблемите на тези икономики, където нивото на инфлация остава на ниво значително по-ниско от приемливото.

В отговор президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че ЕЦБ е готова да действа, ако инфлацията се окаже на по-ниско от прогнозираното равнище, и потвърди, че лихвените проценти ще останат на рекордно ниски нива за продължителен период от време и дори може да бъдат понижени още повече. Драги отговори уклончиво на въпрос дали оглавяваната от него европейска институция може да излезе със своя програма за "количествено облекчаване", по примера на централните банки на САЩ, Великобритания и Япония. Европейските договори забраняват на ЕЦБ да финансира правителства, припомни той и подчерта, че ще е необходима промяна в регулаторния режим на банката. 

По-рано Драги коментира също така, че мерките по поддържане на финансовите пазари, предприети от ЕЦБ през последните две години са започнали да дават ефект и за реалната икономика, въпреки че възстановяването остава крехко. „През последните три-четири месеца ние виждаме, че щедрата, много щедрата монетарна политика, която ЕЦБ провежда от края на 2011 г. най-накрая стигна до реалния сектор на икономиката. Ние виждаме началота на възстановяването. Но то все още е слабо, крехко, заяви Драги. Той призова страните от ЕС да не се отказват от политиката на фискална консолидация. „Фискалната консолидация трябва да продължи. Но тя трябва да стане по „growght friendly: по-малко високи данъци, по-малко намаляване на капиталните разходи и по-голям ръст на инвестициите”, обясни той.

Давос
МВФ
Лагард
ЕЦБ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева