НАЧАЛО » свят

Кризата може да застигне средната класа

fb
3E news
fb
17-01-2014 06:57:00
fb

Голямата разлика в доходите на населението ще засегне хората от средната класа. В резултат на това т.нар. средна класа може да намалее до критично ниво. Това прогнозират експертите от Световния икономически форум в Давос.

Сериозен проблем на посткризисното развитие на глобалната икономика е „загубеното поколение”, пише в доклада „Глобални рискове – 2014”. Високата безработица сред младежта подкопава доверието към националните правителства, а реформите няма на какво да се опрат.

Кризата на държавните финанси кара правителствата да намаляват разходите. Много страни успяха да установят контрол, но не успяха да решат проблема с разрива между между разходите и доходите.

Дълговата криза нанесе силен удар по цели групи от населението, лиши икономиката от гъвкавост, а младежта от избор, се отбелязва в доклада. Според експертите държавният дълг в страните от ОИСР е нараснал през миналата година със 107,4% до 110,3% от БВП  и ще достигне 111,8% през 2014 г. и 112% през 2015 г.

Основно предизвикателство през тази година остава фискалната криза във водещите икономики. С нея е свързана кризата в системите за държавно управление, високата политическа и социална нестабилност, неуспехите на финансовите и институционални механизми, признават от Световния икономически форум. Корупцията и заплахата от теротисктични акции, технологичните и геополитически рискове не са вече сред водещите основни заплахи и рискове.

В доклада на икономистите от Давос се отбелязва, че за развиващите се пазари основната опасност е свързана с провал на дейностите по балансирането на системите за здравеопазване. Страните, които не успяха да направят реформи в здравеопазването и пенсионната система са заплашени от изтичане на млади хора и сериозна криза на доходите в дългосрочна перспектива. От реформиране се нуждаят много ектори: данъчна и социална система, пазар на труда, здравеопазване, необходимост от промяна на стуркутарта на икономиката.

криза
Давос
Световен икономически форум
По статията работи:

Маринела Арабаджиева