НАЧАЛО » свят

Кризата в Русия се отразява негативно на компаниите в Източна Европа

fb
3E news
fb
26-12-2014 11:49:00
fb

Икономиката на държавите от Източна Европа за последните 25 години стана по-малко зависима от Русия, но някои компании както и преди са ориентирани към руския пазар и вече усещат върху себе си свиването на икономиката на Русия, съобщава Блумбърг.

„Успешната година в крайна сметка може да се окаже слаба, казва търговският директор на чешката компания Abdovalve Мирослав Студент. - Спадът на курса на рублата за нас е голямо главоболие. На руското ни подразделение сега се налага да плаща повече рубли в евро, което влошава условията за търговия.“

Акциите на големите компании износителки на Словения - Gorenje d.d. и Krka Group d.d. рязко понижиха цената си за тримесечието заради опасенията, че слабата рубла може да понижи приходите им почти два пъти. Книжата на Gorenje от края на септември поевтиняха с 21% и може да демонстрират най-лошата тримесечна динамика з последните три години, а капитализацията на Krka за същият този период спада с 12%, което е най-рязкото понижение от второто тримесечие на 2012 г.

 

Sopharma AD, най-голямата фармацевтична компания на България сред търгуваните на борсата, по-рано обяви, че очаква намаляване на продажбите.

 

Русия е наш ключов партньор и твърде резките колебания на валутните курсове обичайно предизвикват спад на покупателната активност, тъй като хората се нуждаят от известно време, за да свикнат с новите цени“, подчертава шефът на Sopharma Огнян Донев. „Ние вече видяхме подобна ситуация в Украйна и Казахстан“,, доавя той.

 

Флагманът на фармацевтичния сектор в Унгария Gedeon Richter Nyrt. през миналата седмица също предупреди за възможно намаляване на приходите и операционните печалби през текущото тримесечие, а също така за вероятността за чиста загуба за посочения период. Акциите на Richter през миналата седмица загубиха 9,7% от цената си, достигайки минималното ниво от януари 1996 г. Компанията е получила 24% приходи от Русия за девет месеца.

 

Проблемите в Русия, заедно с вялата европейска икономика са само допълнителни негативни фактори за Източна Европа, смята старши икономистът от Capital Economics Уилям Джексон. Според него намаляването на износа за Русия може да понижи динамиката на БВП на страните от региона от 0,3 до 1 процентни пункта.

 

 

 

 

икономика
борси
спад на продажбите
динамика на продажбите
търговия
БВП
По статията работи:

Маринела Арабаджиева