НАЧАЛО » свят

Консултациите между ЕК и Русия за транзита на газ през Украйна се отлагат за октомври

fb
3E news
fb
08-08-2017 08:50:00
fb

Консултациите между Министерство на енергетиката на Русия и Европейската комисия за транзита на газ през Украйна са били планирани за края на август, но от страна на европейската институция са предложили отлагане за края на октомври. Руската страна неведнъж е алармирала за недостатъчните инвестиции и износването на украинската газотранспортна система, което създава рискове за транзита на газ през Украйна. Това е съобщил за Прайм представител на руското енергийно ведомство.

„Министерство на енергетиката на Русия всяка година говори за износването на украинската газостранспортна система, недостатъчните инвестиции в модернизацията й и рисковете за транзит. С вицепрезидента от ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович обсъждаме ситуацията регулярно. Поредните консултации бяха планирани за края на август, но за съжаление европейската страна предложи отлагането им за октомври“, съобщава агенцията, цитирайки думите на източника си.

Шефовете на „Укртрансаз“ обвиниха по-рано „Нафтогаз“ в това, че компанията не е заинтересована от инвестиции в газотранспортната система заради рисковете, свързани със строителството на газопроводи, заобикалящи Украйна. Такъв тип политика, според тях може да се отрази негативно на подготовката на Украйна за зимата. По-късно шефът на „Нафтогаз“ Игор Насалик не изключи, че „Укртрансгаз“ може да не е готов технически за тегленето на газ, заради нежеланието за инвестиции в газотранспортната система.
Неотдавна „Газпром“ увеличи количеството за пренос на газ по газопровода Opal с 28% - до 72,5 млн. куб м. Въпреки че според данните транзитът засега остава стабилен, не е изключено в бъдеще да има понижение.

природен газ
Украйна
транзит на руски газ през Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева